Zdravé střevo je základem dobré imunity.
Vstřebává z potravy živiny a vitamíny.
Brání vstupu nebezpečných toxinů do těla.
Tím, jak naše tělo stárne, klesá i jeho schopnost udržovat zdravá střeva.
Chybí mu totiž základní stavební prvek – kolagen.
Po 40. roce života naše tělo potřebuje speciální péči, zejména pokud jde o zdraví střev a imunitu.
Rybí kolagen představuje jednoduché, ale efektivní řešení pro udržení zdraví střev, lepší trávení a celkovou vitalitu.
Tento článek přináší nejen vysvětlení přínosů, ale i konkrétní doporučení, jak kolagen doplňovat.
Proč je kolagen pro střeva tak důležitý
Představte si střevní výstelku jako jemné síto v kuchyni.
Když je síto neporušené, propouští pouze to, co chceme (v našem případě živiny a vitamíny), zatímco hrubé nečistoty nebo škodliviny zůstávají venku.
Postupem času, stejně jako se může opotřebovat a ztenčit síto, slábne i střevní výstelka. Pokud se síto natrhne, různé nečistoty mohou snadno projít do místa, kde je rozhodně nechceme.
Kolagen tento proces pomáhá „opravit a posílit.“ Představte si ho jako lepidlo nebo tmel, který síto opraví, utěsní malé trhliny a zpevní jeho strukturu.
To zajišťuje, že střevní výstelka bude opět fungovat správně a nevpustí toxiny do těla.
Rybí kolagen je lepidlo pro vaši střevní výstelku.
Klíčové přínosy rybího kolagenu pro zdraví střev
Dostatečná hladina kolagenu v těle je důležitá nejen pro pleť, vlasy, klouby, kosti, ale také pro zdravá střeva.
Jak konkrétně tedy rybí kolagen ovlivňuje naše střeva?
Podporuje střevní výstelku
Úkolem střevní výstelky je chránit naše tělo. Respektive zajistit, aby se do krve dostaly všechny důležité živiny, vitamíny a minerály z jídla, které jsme snědli.
A zároveň slouží jako bariéra, přes kterou se do krve nesmí dostat různé toxické látky, nebo třeba bakterie, které by oslabovaly naši imunitu.
Zdravá střevní výstelka je tedy něco, co chceme.
Možná jste se setkali s pojmem „syndrom propustného střeva“, který označuje to, že střevní výstelka neplní svoji funkci a toxiny, ale i zánětlivé látky mohou snadno prostupovat do krve a tím do celého těla.
Rybí kolagen obsahuje aminokyseliny, jako je glycin a prolin (ještě vysvětlíme), které pomáhají posílit a obnovit střevní výstelku, což je zásadní pro zachování zdravé bariéry mezi střevem a krevním oběhem.
Snižuje zánět ve střevech
Chronický zánět ve střevě může vést k problémům s trávením a přispívat ke stavům, jako je zánětlivé onemocnění střev (IBD) – Crohnova choroba a ulcerózní kolitida.
Studie publikovaná v časopise European Journal of Nutrition v roce 2021 zkoumala účinky kolagenových peptidů na zánětlivé procesy ve střevech:
Doplnění stravy kolagenovými peptidy vedlo ke snížení hladin prozánětlivých cytokinů a zlepšení integrity střevní bariéry.
To naznačuje, že kolagen může hrát významnou roli v modulaci zánětlivých reakcí ve střevech a podporovat jejich zdraví.
Protizánětlivé vlastnosti kolagenu mohou pomoci snižovat chronický zánět ve střevech, což podporuje zdraví celého trávicího systému a může zmírnit příznaky spojené s IBD.
Podporuje hojení a obnovu střevní tkáně
Střevní výstelka prochází neustálou obnovou a kolagen poskytuje stavební kameny nezbytné pro tvorbu nové střevní tkáně.
Konkrétně aminokyseliny v rybím kolagenu hrají zásadní roli při opravě a regeneraci tkání.
Tím, že podporuje hojení a opravu střev, může rybí kolagen pomoci při obnově zdraví střev a zlepšení celkové funkce trávení.
2 důležité aminokyseliny pro zdravá střeva
Rybí kolagen je bohatý hned na několik pro tělo důležité aminokyselin. Pro střeva jsou nejdůležitější glycin a prolin.
Glycin
Glycin je hlavní složkou kolagenu (35 %) a je velmi důležitý pro naše tělo. Jedná se o zásadní aminokyselinu pro budování svalů a zdraví mozku. Má protizánětlivé vlastnosti, které mohou pomoci uklidnit a chránit sliznici střev.
Glycin podporuje regeneraci střevních stěn, což je důležité při syndromu zvýšené propustnosti střev („leaky gut“). Pomáhá tak udržovat bariérovou funkci střev a snižovat zánětlivé reakce.
Prolin
Prolin je aminokyselina, která stimuluje tělo, aby si tvořilo vlastní kolagen. A kromě toho funguje i jako antioxidant, takže chrání buňky před poškozením a volnými radikály.
Prolin podporuje zdraví sliznic, včetně střevní sliznice, která chrání před pronikáním škodlivých látek do těla. Prolin je důležitý pro hojení a opravu tkání, což může být přínosné pro střevní výstelku.
Produkce kolagenu po 40ce klesá
Kolagen je nejhojnější bílkovina v našem těle.
Stavební kámen, díky kterému drží naše chrupavky, kosti, šlachy a ostatních tkáně v těle svůj tvar.
Kromě toho tvoří kolagen asi 70 % – 80 % lidské kůže, které opět dodává pružnost.
Tělo si kolagen tvoří samo, ale jak stárneme, množství kolagenu klesá.
Po 40ce se začínají objevovat vrásky, padat vlasy, naše pleť už není co bývala.
To jsou sice „kosmetické“ změny, kterých si ale snadno všimneme a chceme je řešit.
Hlavně my ženy 🙂
Tento úbytek však neovlivňuje jen vzhled, ale zasahuje hluboko do vnitřního zdraví – například na zdraví kloubů, kostí a právě i střev, kde kolagen pomáhá udržovat silnou výstelku.
Doplňováním rybího kolagenu podpoříte svá střeva i tělo
Naštěstí je možné kolagen tělu po 40ce dodat formou doplňků stravy.
Doplňky stravy s kolagenem se stávají populární, protože nabízejí jednoduchou a praktickou cestu k doplnění této důležité bílkoviny.
Jako součást jídelníčku jsou navíc účinnější než běžné zdroje kolagenu v potravě, které může být náročné zařadit v dostatečném množství (např. z kostí nebo šlach zvířat).
Kolagenové peptidy mají výhodu v tom, že jsou rozloženy do menších molekul, což usnadňuje jejich vstřebání do těla a efektivnější využití.
Prevence je lepší než léčba
Úbytek kolagenu má totiž dlouhodobé důsledky na celkové zdraví – klesá elasticita šlach a vazů, což může vést k častějším zraněním a bolestem kloubů, a klesající pevnost kostí může zvyšovat riziko osteoporózy.
Kolagenové doplňky tak slouží jako prevence těchto stavů, a lidé je začínají vnímat jako způsob, jak proaktivně pečovat o své zdraví a prodloužit si aktivní a bezbolestný život.
Důležitým argumentem pro doplňování kolagenu je také zvyšující se dostupnost kvalitních, snadno vstřebatelných forem kolagenu na trhu.
Jakmile kolagen začneme doplňovat, mnozí lidé pozorují nejen zlepšení pleti, vlasů, nehtů ale také úlevu od zažívacích obtíží a posílení vitality.
Představujeme Modrý Kolagen
Vyšší obsah účinných látek: Extra silný doplněk stravy obsahuje kolagen ze sladkovodních ryb (800 mg v každé tabletě!) doplněný vitamínem C a kyselinou hyaluronovou pro maximální efekt.
Ty správné aminokyseliny pro zdravá střeva: Modrý Kolagen pochází z jediného druhu sladkovodních ryb – pangas spodnooký. To je ryba, kterou odborníci identifikovali pro jeho jedinečný a vysoce prospěšný profil aminokyselin.
Vyznačuje se vysokými koncentracemi glycinu, prolinu a hydroxyprolinu, které představují 50 % celkových aminokyselin pro lepší zdraví nejen střeva, ale také pokožky a kloubů.
Nízký obsah sodíku: Na rozdíl od kolagenu z oceánských ryb má Modrý Kolagen ze sladkovodních ryb nízký obsah sodíku a díky tomu tělo nezadržuje zbytečnou vodu.
Snadná vstřebatelnost: Malé molekuly rybího kolagenu pro rychlejší nástup účinku.
Nečekejte, až se projeví následky úbytku kolagenu. Objednejte si Modrý Kolagen dnes a zažijte rozdíl, který může přinést pro vaše střeva, klouby, pleť i celkovou pohodu.
Stačí kliknout na tento odkaz, přidat produkt do košíku a vaše cesta ke zdraví začne během několika dní.
Napsat komentář