Jsou podzimní měsíce stejné jako jiné?
Ne tak úplně.
Méně slunečního svitu tělu nepomáhá s tvorbou vitaminů tak jako v letních měsících.
Ubývání přirozeného světla se podepisuje také na náladě a u někoho až v podzimní depky.
Nízké teploty znamenají pro tělo mimořádný stres a to vede k únavě a zvýšené chuti po něčem dobrém.
Chladnější počasí často zvyšuje náchylnost k různým nachlazením a chřipkám.
Lidé také na podzim mění své stravovací návyky a omezují fyzickou aktivitu.
Tady je 5 tipů, jak můžeme jednoduše pomocí jídla, a tedy přirozeně podpořit svoje tělo, abyste si podzimní měsíce užili ve zdraví a pohodě a nemuseli je vnímat jako něco, co se musí „přežít“.
1. Doplňujte vitamín D, ať jste v pohodě
Na podzim a v zimě jsme trávíme venku méně času, než na jaře a v létě.
A zároveň není tolik slunečných dní a také se zkracují dny, takže je méně slunečního světla.
Sluneční světlo pomáhá s tvorbou vitaminu D v kůži, takže nedostatek světla vede k nedostatku vitaminu D.
Vitamin D podporuje imunitu, což je v chladných měsících žádoucí, protože získáme lepší odolnost vůči virózám, nachlazení nebo třeba chřipce.
Zároveň vitamin D ovlivňuje i psychickou pohodu.
Právě na podzim a v zimě, když je méně světla, to má vliv nejen náladu. Častěji se objevují deprese, únava, horší nálada, nic moc se nám nechce.
Předpokládá se také, že nižší úrovně slunečního záření snižují množství serotoninu v našem těle. Což je tzv. hormon štěstí, který přímo ovlivňuje naši náladu.
A v neposlední řadě je vitamin D důležitý pro zdraví kostí.
Jakmile tedy venku svítí slunce, využijte toho na maximum. Sundejte přebytečné oblečení a sluňte se.
V kuchyni se zaměřte na potraviny, které jsou bohaté na vitamín D.
Vitamin D najdete zejména v mořských rybách (losos, makrela, sleď, tuňák, sardinky a sleďové řízky), vaječných žloutcích a některých houbách.
Dále můžete využít různá mléka (sójové, mandlové), která jsou obohacena o vitamin D.
2. Podzimní dávka vitamínů B
Vitamíny B důležité po celý rok, ale na podzim mají specifický přínos.
Tím prvním je posílení imunity, a to je v tomto období hodně důležité.
Vitamíny B, včetně B6, B9 (folátu) a B12, jsou nezbytné pro zdravý imunitní systém. Podporují tvorbu a funkci bílých krvinek, které jsou zodpovědné za boj s infekcemi. Vzhledem k tomu, že podzim a zima jsou spojeny se zvýšeným rizikem nachlazení, chřipky a dalších onemocnění, je udržení optimální imunitní funkce klíčové.
Pomáhají také získat více energie.
Vitamíny B, zejména B1 (thiamin), B2 (riboflavin), B3 (niacin), B5 (kyselina pantotenová), B6 (pyridoxin) a B12 (kobalamin), hrají zásadní roli při přeměně jídla, které jíte na energii. Se sníženým denním světlem a chladnějším počasím na podzim a v zimě mnoho lidí pociťuje únavu a sníženou hladinu energie. Vitamíny B mohou pomoci podpořit procesy výroby energie ve vašem těle a bojovat proti sezónní letargii.
V neposlední řadě je to lepší nálada.
Vitamíny B, zejména B6, B9 (folát) a B12, hrají klíčovou roli ve funkci mozku a regulaci nálady. Sezónní afektivní porucha (SAD) je druh deprese, který se může objevit během temnějších měsíců podzimu a zimy. Vitamíny skupiny B mohou pomoci udržet rovnováhu neurotransmiterů a přispět k lepší náladě a emocionální pohodě.
Vitamíny B najdete v luštěninách, pivovarských kvasnicích, mase, vnitřnostech, listové zelenině, mléčných výrobcích, ořechách, celozrnných obilninách, vejcích, rybách. A také třeba v banánech a pomerančích.
3. Jezte zelenou zeleninu, podpoříte celkovou pohodu
Zelená listová zelenina, jako kapusta, špenát, mangold, zelí, rukola jsou nabité vlákninou, vitamíny A, C, E, K a minerálními látkami, konkrétně železem, vápníkem, manganem, draslíkem, selenem.
Obsahuje ale také i flavanoidy, tedy fytonutrienty, které mají protizánětlivé a antioxidační účinky.
To všechno dělá ze zelené listové zeleniny pomocníky, které pomáhají posilovat celkové zdraví organismu.
Jsou nabité antioxidanty, které pomáhají chránit tělo před oxidačním stresem. A podporují zdraví pokožky.
A v neposlední řadě podporují spalování a pomáhají udržet zdravou váhu, protože přeci jen máme během podzimu a zimy větší tendenci přibírat, než třeba během jara a léta.
Zelená strava je zásaditá, což pomáhá udržovat tělo ve stavu rovnováhy, zejména se všemi sacharidy, které konzumujeme během podzimu, a které mají tendenci naše tělo okyselovat.
Pro lepší vstřebání si listovou zeleninu raději uvařte.
4. Žlutá a oranžová zelenina podpoří trávení
Žlutá a oranžová zelenina obsahuje betakaroten, který se v těle přeměňuje na vitamín A. Potom také vitamín C, B6, vlákninu, draslík, antioxidanty.
A také další flavanoidy a karotenoidy, které mají protizánětlivé vlastnosti a posilují imunitu, což v chladnějším období potřebujeme.
Používat v těchto měsících více této zeleniny je snadné, protože většina z ní má sezónu a jsou tedy snadno dostupné.
Jezte žlutou papriku, dýně, mrkev, batáty, kukuřice.
Jídla připravená z této zeleniny se skvěle hodí do podzimních a zimních teplot, protože jsou dostatečně výživné a obsahují přírodní cukry a komplexní sacharidy a dostatek vlákniny.
To vše má pozitivní vliv na trávení, protože tepelně upravená kořenová zelenina je dobře stravitelná.
Můžete si ji připravit jak ve formě restované zeleniny, ale vytvoříte z ní spoustu hustých a výživných polévek. Třeba dýňovou nebo mrkvovou.
5. Nezapomínejte ani na koření
Přidávejte do svých jídel zahřívací koření – zázvor, kurkumu, chilli. V chladných dnech prohřejí tělo zevnitř.
A zároveň obsahují spoustu vitamínů, minerálů a dalších pro zdraví důležitých látek.
Tohle koření se zároveň hodí třeba do dýňové nebo mrkvové polévky.
A nejen do této oranžové. Skvělý je například mrkvový krém s kurkumou a zázvorem.
Mrkvový krém s kurkumou a zázvorem
Co budete potřebovat
- 0,5 kg mrkve
- 1 cibuli
- 2 stroužky česneku
- 1 litr zeleninového vývaru
- zázvor – asi 3 cm kousek
- 1 lžičku kurkumy (nebo 2 kapsle Zlatý Kurkumin)
- černý pepř
- olej
- sůl
- kokosové mléko nebo sladkou smetanu
Na oleji krátce orestujte cibuli, přidejte nastrouhaný česnek, zázvor a kurkumu. Potom na kolečka nakrájenou mrkev a zalijte zeleninovým vývarem.
Přidejte špetku černého pepře a sůl a vařte zhruba 20 minut, až bude mrkev měkká.
Pak tyčovým mixérem vše rozmixujte až budete mít hladký krém.
Na závěr přidejte trochu kokosového mléka nebo smetany na zjemnění. Množství podle chuti.
Na talíři můžete ještě ozdobit třeba praženými dýňovými semínky nebo krutony.
Jídlo je důležité, ale nikoliv dostačující
Jídlo ale není rozhodně tím jediným, co pomůže Vašemu tělu překonat podzimní a zimní měsíce.
Kromě jídla jsou důležité i další věci.
Dostatečný spánek.
Dny jsou kratší, takže toho využijte a dopřejte si 8 hodin spánku.
Pravidelný pohyb.
To že je zima neznamená, že musíte být uvnitř. Nevynechávejte pohyb na čerstvém vzduchu. Když bude opravdu ošklivě, sportujte uvnitř.
Udělejte si čas pro sebe.
Vánoční nákupy, konec roku to je hektické období. Nezapomínejte si najít čas sami pro sebe. Dojděte si na kosmetiku, na kávu nebo na pivo s přáteli, do divadla nebo na koncert…
Dodržujte pitný režim.
Když je chladněji, máme tendenci méně pít. Pitná voda ochrání Vaši pokožku před vysušením studeným vzduchem a vyplaví toxiny.
Posilte imunitu a dodejte tělu potřebnou podporu
Když se léto přehoupne do podzimu, je potřeba se na následující měsíce připravit.
Zahradu také připravujeme na zimu a přijde nám to naprosto normální.
Ale na sebe často zapomínáme.
Přitom podzim je pro tělo náročné období.
V první řadě je to imunita, kterou je potřeba posilovat. Díky tomu se nám pak budou vyhýbat virózy.
Důležité je i to, co si dáváme na talíř.
Je potřeba tělu dodat potřebné živiny.
A nesmíme zapomínat ani na psychiku.
Ta dostává v tomto období zabrat víc než kdykoliv jindy.
Méně denního světla, sluníčka, více samoty mohou být příčinou podzimních „depresí“, smutku, únavy.
Takže uvařte si něco dobrého, běžte se pak projít a po návratu si dejte zase něco dobrého teplého 🙂
Podzimní a zimní měsíce mají také své kouzlo, tak si je užijte ve zdraví.
Váš ideální podzim
Máte rádi podzim? Jaký máte recept, abyste si ve zdraví a v pohodě užili podzimní měsíce?
Napsat komentář