„Zdraví začíná ve střevech.“
To prohlásil Hippokrates, nejslavnější starověký lékař, který žil v letech 460-370 let před Kristem.
Z našeho pohledu byla tenkrát medicína téměř šamanství.
Ale i dnešní lékaři říkají, že 70 % imunity pochází z našich střev. (Zdroj UCLA Health)
A proč zrovna střeva?
Když mají naše střeva zásadní vliv na naše zdraví, mají tedy i vliv na to, jak dlouho budeme žít?
Ve střevech to žije!
Pro zajímavost…
Vědci odhadují, že se v mužském těle o váze 70 kg se nachází asi 30 bilionů lidských buněk. A vedle toho v takovém těle žije 40 bilionů bakteriálních buněk. (Zdroj Revidované odhady počtu lidských a bakteriálních buněk v těle – Plos Biology, 2016)
Když to zlehčíme, tak naše těla jsou spíš chodící bakterie 🙂
A kde ty bakterie najdete?
Hlavně ve střevech, kde trávíme jídlo. Říká se jim střevní mikrobiom.
Co konkrétně v mikrobiomu je?
Patří sem mikroorganismy (mikroby) jako jsou bakterie, houby, plísně a viry. Ti všichni žijí v našem trávicím traktu.
Přátelské mikroby nám pomáhájí. Rozkládají to, co jíme, a mění to na živiny, které potřebujeme pro své fungování.
Ale pak tu jsou i „nepřátelské“ mikroby, které spouští záněty a mohou dokonce způsobit nejrůznější onemocnění.
Oba druhy žijí společně v našem tlustém střevě.
Abychom byli zdraví, tak potřebujeme, aby mezi nimi panovala rovnováha.
Respektive chceme, abychom ve střevech měli více těch přátelských bakterií než těch škodlivých.
Střevní mikrobiom má vliv na délku života
Stárnutím se náš střevní mikrobiom mění. Tušíte správně, že k horšímu.
Mikrobiom má totiž mimo jiné na starost naši imunitu.
A tím, jak se mikrobiom v pozdní dospělosti mění, dochází k nerovnováze, škodlivých baktérií je moc a imunita se oslabuje. (Zdroj Střevní mikrobiom, stárnutí a dlouhověkost: Systematický přehled)
Střevní mikrobiom pak spouští prozánětlivé reakce.
To znamená, že naše střeva nám sami dělají záněty!
Ty buď vyřešíme nebo se promění v chronické záněty a pak v závažné nemoci, a tím nám zkracuje život.
Střevní mikrobiom ovlivňuje:
- trávení
- vstřebávání pro tělo důležitých látek
- naši imunitu
- zdraví důležitých orgánů jako srdce nebo mozek
- váhu
- duševní zdraví
- endokrinní poruchy
- kardiovaskulární poruchy
- autoimunitní poruchy
Pro delší život potřebujeme rozmanitý mikrobiom
V studii výzkumný tým analyzoval genetické sekvence střevního mikrobiomu a množství dalších údajů o zdraví a dlouhověkosti na vzorku více než 9 000 lidí ve věku 18 až 101 let. (Zdroj Vzorce střevního mikrobiomu odráží zdravé stárnutí a předpovídá přežití u lidí, 2021)
Vědci věnovali zvláštní pozornost starším dospělým – bylo jich 900. Zjistili, že lidé, kteří měli určitý vzorec změn ve svém střevním mikrobiomu, byli zdravější a mohli žít déle než jejich vrstevníci s menší odchylkou.
Krevní testy zdravějších účastníků ukázaly nižší hladiny LDL cholesterolu a vyšší hladiny vitamínu D, ale také prospěšnější krevní výživu, kterou střevní mikrobiom dělá. Dokonce takovou výživu, která snižuje záněty a prodlužuje život – to bylo testováno na myších.
Čím více má člověk svůj střevní mikrobiom unikátní a rozmanitý, tím má větší celkovou pohyblivost než jeho vrstevníci, kteří mají „běžný“ mikrobiom. Navíc ti s méně různorodým střevním prostředím užívali více léků a měli téměř dvakrát vyšší pravděpodobnost, že zemřou během sledovaného období.
Výzkumný tým má podezření, že moderní strava bohatá na slané, sladké nebo tučné zpracované potraviny může poškodit stárnoucí střeva.
Vedle toho strava s vyšším obsahem vlákniny, jako je ovoce, zelenina, semena, fazole a ořechy, v kombinaci s cvičením by mohla vést ke zdravým střevům, rovnováze ve střevním mikrobiomu a pomalejšímu stárnutí.
Jedná se o poměrně novou studii, tak uvidíme, na co všechno ještě vědci přijdou. Ale neměli bychom čekat na výsledky…
Střevní mikrobiom a zdravé srdce
V posledních několika letech proběhla řada studií, ze kterých vyplývá, že nezdravý střevní mikrobiom může přispívat ke kardiovaskulárním onemocněním.
A to z několika důvodů.
Prvním je zánětlivý marker trimethylamin‐N‐oxid (TMAO).
Když člověk jí živočišnou stravu, hlavně červené maso a vejce, tak ve střevech vzniká chemikálie, TMAO. Ta může být spojena se zánětem a hromaděním plaku v našich tepnách. Což zvyšuje riziku vzniku kardiovaskulárních příhod.
Vědci zjistili, že zvýšená TMAO byla spojena s o 62 procent vyšším rizikem závažných kardiovaskulárních příhod, jako je srdeční infarkt a mrtvice. (Zdroj: Journal of the American Heart Association , 2017)
Dalším důvodem je vliv střevního mikrobiomu na cholesterol. Konkrétně ten „zlý“, LDL cholesterol.
Některé výzkumy ukázaly, že konzumace potravin obsahujících probiotika (což jsou živé bakterie nacházející se ve fermentovaných potravinách) může pomoci snížit váš celkový cholesterol a hladiny „špatného cholesterolu“. (Zdroj: Medicine, 2015)
Střevní mikrobiom a zdravý mozek
Možná jste sami zažili, že pokud jste nervózní nebo ve stresu, cítíte to i v břiše.
Nervózní lidé často musí na velkou. Takových známých mám hned několik.
Mozek a střeva jsou vzájemně propojena pomocí nervů a neurotransmiterů, což jsou hormony, které řídí emoce a pocity. Například serotonin neboli hormon štěstí.
Mnoho z těchto hormonů, včetně serotoninu produkují právě mikroby ve střevech.
Zároveň je mozek a střevo propojen prostřednictvím imunitního systému.
A pokud je imunitní systém ve stavu pohotovosti příliš dlouho, může vzniknout zánět, který je spojen s řadou mozkových poruch, jako jsou deprese, a Alzheimerova choroba. (Zdroj: British Journal od Pharmacology, 2006)
Střevní mikrobiom a obezita
Zdraví střev má přímý vliv na Vaši váhu. A to hned z několika úhlů.
Pokud je střevní mikrobiom nevyrovnaný, nedokáže optimálně využít nejen důležité látky z jídla, které sníte. Nedokáže ale pracovat ani s energií, které získá z potravy, tedy příjem a výdej energie. Což je zásadní pro udržení zdravé váhy.
Zdraví střev má vliv i na hladiny hormonů mimo jiné i estrogenu. Hodně žen, které prochází menopauzou a mění se jim hladiny estrogenu, se trápí rostoucí váhou. Ale zdravá střeva dokáží regulovat hladiny estrogenu, a tedy i snížit riziko přibírání.
A pak je tu zánět. Nezdravé střevo může zvyšovat zánětlivé parametry, což zase může vést k přibírání na váze.
Obezita může být způsobena více faktory, ale stále více studií ukazuje, že špatné zdraví střev může přispět k obezitě. Obezita a metabolické poruchy související s obezitou jsou charakterizovány specifickými změnami ve složení a funkci lidského střevního mikrobiomu. (Zdroj: HHS Public Access, 2017)
Střevní mikrobiom a hladina cukru v krvi
Změny ve střevním mikrobiomu jsou spojeny s metabolickými poruchami, jako je inzulínová rezistence a diabetes.
To jsou stavy, které zahrnují zhoršenou schopnost udržovat správné hladiny glukózy v krvi. Přitom glukóza v krvi je zdrojem energie pro všechny tkáně v těle a je tedy nezbytná pro naše zdraví.
Lidé, kteří nezpracovávají správně inzulín, mají nižší hladiny určitého typu bakterií, které produkují typ mastné kyseliny zvané butyrát. Ten hraje klíčovou roli v přirozené schopnosti těla signalizovat produkci inzulínu a stabilizovat hladinu glukózy v krvi. Zároveň působí protizánětlivě.
Zdravá střeva a střevní mikrobiom tedy mohou pomoci se vším od kontroly správné hladiny glukózy v krvi, prevenci cukrovky II. typu a inzulinovou rezistencí.
Posilováním střevní bariéry a snižováním zánětu podporují mastné kyseliny s krátkým řetězcem (SCFA), jako je butyrát, zdravou hladinu cukru v krvi a podporují metabolické zdraví. (Zdroj: Mediators of inflaminations, 2014)
Jak si udržet zdravý střevní mikrobiom
Teď už je vám nejspíš jasné, že má smysl se dobře starat o svá střeva, protože mají obrovský vliv na náš život a zdraví.
Tady je několik tipů. Další probereme v samostatném článku, když o něj v komentářích projevíte zájem.
Fermentované potraviny
Fermentované potraviny obsahují laktobacily, tedy střevu prospěšné bakterie.
Vsaďte tedy na kysané mléčné výrobky, kvašenou zeleninu, kysané zelí ad.
Skvělé je například tradiční korejské kimčchi.
Protizánětlivé potraviny
Jsou potraviny nebo jejich přísady, které mohou způsobovat záněty. Patří sem například bílý cukr, bílá mouka, řepkový nebo slunečnicový olej, průmyslově zpracované maso a uzeniny, alkohol, glutamát a jiná dochucovadla. A těm se snažte vyhýbat.
Zároveň jsou potraviny, které jsou přirozeně protizánětlivé, a tedy jich zařazujte do svého jídelníčku co nejvíce.
Jsou to tučné ryby, bobulové ovoce (jahody, borůvky, …), brokolice, avokádo, zelený čaj, hroznové víno, houby, olivový olej, ad.
Ale i koření, jako je kurkuma, zázvor, hřebíček.
Potraviny bohaté na polyfenoly
Polyfenoly jsou rostlinné sloučeniny, které prospívají zdraví střev. Také jsou to antioxidanty, které chrání naše buňky před stárnutím.
Najdete je v červeném víně, zeleném čaji, černém rybízu, kurkumě, hořké čokoládě, olivách, ad.
Pitný režim je základ
Pro střevní mikrobiom je důležitý dostatečný pitný režim. Respektive je potřebný pro dobré trávení a také vyprazdňování.
Nezapomínejte tedy během dne dostatečně pít, hlavně čistou vodu, neochucené minerální vody nebo čaj.
I nápoje totiž ovlivňují bakterie ve střevech, takže i tady je na místě rozmanitost a nejen cukr.
Potravinové intolerance
Když máte na potravinu alergii, tak to poznáte ihned. Intoleranci člověk nepozná a ta pomalu a nepozorovaně likviduje naše těla.
Je dobré zjistit, jestli zbytečně nezatěžujete své zažívací ústrojí potravinami, které z nějakého důvodu nedokážete dobře trávit.
Pomocí testů na potravinové intolerance to jednoduše můžete zjistit.
A třeba budete překvapeni, na jaké potraviny máte intoleranci.
Peciválové se obírají o roky života
Aktivní lidé mají jedinečnější mikrobiom, a tedy i lepší předpoklad být zdraví a dožít se vyššího věku.
S přihlédnutím ke svému věku se věnujte pravidelně nějakému pohybu. A to i pokud je vám 40, 50 nebo více než 60 let.
Ať už jsou to procházky, jízda na kole, plavání, nebo práce na zahradě.
Jakýkoliv pohyb se počítá.
Zdravé střevo jako základ dlouhověkosti
Pokud se chcete ve zdraví dožít vysokého věku, je potřeba se o sebe starat. To je bez debat.
Ať už je to správná strava, pohyb, dostatek spánku, vyhýbání se stresu nebo třeba zánětům.
Nezapomínejte při tom všem ani na zdraví bakterií ve svém střevním mikrobiomu.
Střevo není „jen“ továrna, kde se zpracovává jídlo a tvoří se výkaly.
Ve střevech máme celou armádu mikro potvůrek, které zásadně ovlivňují nejen trávení, ale i mozek, srdce, naši imunitu, hladiny hormonů a další.
Můžete se o ně starat poměrně jednoduše.
Základem je strava plná správných živin. Vyhýbejte se zbytečné chemii, dochucovadům a dalších „dobrotám“.
Takže své zdraví máte ve svých střevech, ve svých rukou máte jejich budoucnost a vězte, že nikdy není pozdě začít s tím něco dělat.
Jak pečujete o zdraví svých „přátel” ve střevech?
Napsat komentář