Hodně lidí často v souvislosti s kurkumou tvrdí, že bychom k ní měli přidávat černý pepř.
Pojďme se tomuto tvrzení podívat na zoubek, jestli je to opravdu tak.
Proč je vlastně černý pepř tak důležitý, když chcete získat maximum z kurkumy (a kurkuminu)?
Samotná kurkuma se špatně vstřebává
Kurkuma, i kurkumin jako jedna z hlavních účinných látek, mají mnoho zdravotních přínosů pro naše zdraví.
Bohužel kurkuma se do našeho krevního oběhu nedostávají snadno.
Říká se tomu, že kurkuma má špatnou „biologickou dostupnost“. To znamená, naše tělo má sníženou schopnost využít účinné látky z kurkumy.
A je to z toho důvodu, že se hůř vstřebává, zároveň rychle metabolizuje (rozkládá se) v játrech a ve střevech. A pak rychle odchází z těla.
Jednoduše řečeno:
Když sníte kurkumu, tak se přes stěnu střeva nedostane její celé množství. Malá část zůstane v těle a většina šplouchne bez užitku do záchoda.
Navíc množství, které se přes střevo do krve vstřebá, tak ho náš metabolismus zase rychle rozloží. Nekoluje tedy v našem těle dost dlouho na to, aby se mohly plně projevit její přínosy.
To bylo důvodem proč vědci hledali a testovali látky, tzv. zesilovače, které…
- zlepší průchod kurkumy střevem do krve
- „zpomalí“ metabolismus kurkumy
V podstatě jde o to, aby se zpomalil proces rozkladu a tělo mělo dostatek času „vyzobat“ to pro tělo důležité.
Černý pepř pomáhá se vstřebáváním kurkumy
Jedním ze zesilovačů je černý pepř.
Černý pepř obsahuje účinnou látku piperin, který podle studií dokáže zvýšit biologickou dostupnost účinné látky kurkumy – kurkuminu – až o 2 000 %. (Zdroj: Planta medica, 1998)
Piperin blokuje metabolismus kurkuminu v játrech. To znamená, že méně kurkuminu je vystaveno metabolickému rozkladu, což mu umožňuje vstoupit do krevního oběhu a uplatnit své příznivé účinky v těle.
Piperin také zlepšuje vstřebávání kurkumy ve střevech, a střevní výstelkou prochází více kurkuminu a dalších účinných látek z kurkumy do krve.
Piperin může také zvýšit přívod krve do trávicího traktu a díky tomu zase zlepšit vstřebávání.
Zázvor také podporuje účinky kurkumy
Černý pepř ale není jediný zesilovač, i když je to takový základ.
Skvěle tuto funkci plní i zázvor, díky látkám zvaným gingerol, které obsahuje.
Gingeroly podporují produkci žluči a trávicích enzymů, díky tomu usnadní rozklad a vstřebávání kurkumy ve střevech a tak se více kurkuminu dostane do krve a celého těla. A zlepšují propustnost střevní stěny.
V neposlední řadě gingeroly blokují enzymy, které jsou zodpovědné za rychlý metabolismus kurkuminu v játrech a střevech. Takže více kurkuminu putuje tělem delší dobu a má tak dostatek času, aby plnil své poslání.
Přidejte ke kurkumě černý pepř
Pokud využíváte kurkumu jako koření při přípravě jídel, tak nezapomínejte přisypat i špetku pepře.
I pokud jste zvyklí si vařit s kurkumou teplé nápoje. Zlaté mléko, nebo třeba kurkumový čaj, tak nezapomínejte přidat trochu pepře.
Na chuti to nepoznáte, protože kurkuma sama o sobě má dost ostrou a kořeněnou chuť.
Pokud užíváte nějaký doplněk stravy s kurkumou, vždycky si zkontrolujte, jestli je v tobolce přidaný i černý pepř.
Případně i zázvor, který také podpoří její biologickou dostupnost.
Využijte kombinaci kurkumy s černým pepřem a zázvorem
Dobrá zpráva pro každého, kdo chce užívat výhody kurkumy, ale nechce ji sypat do jídla od rána do večera, aby do těla dostal potřebné množství.
My jsme dali dohromady prémiový doplněk stravy Zlatý Kurkumin, který obsahuje vysoce koncentrovaný extrakt z kurkumy.
A je podpořený černým pepřem i zázvorem pro maximální efekt.
V jedné tobolce Zlatého Kurkuminu najdete jak 650 mg kurkumy, tak 50 mg zázvoru a 20 mg černého pepře.
Kurkuma, zázvor a černý pepř: Silné trio v boji proti zánětům
Přínos pro naše zdraví má kurkuma, zázvor i černý pepř.
Kurkuma díky kurkuminoidům, přírodním olejům, aminokyselinám, vitamínům, minerálům a dalších fytochemikáliím.
Zázvor díky gingerolům, shogaolu, ale také vitamínům C, E, niacinu a také minerálním látkám, konkrétně draslíku, hořčíku, fosforu a vápníku.
Černý pepř díky piperinu, chavicinu, ale také antioxidantům, esenciálním olejům, flavanoidům, a dalším sloučeninám, které pomáhají chránit naše buňky a podporovat zdravé trávení.
Ale když zkombinujete všechny tyto přírodní zázraky najednou, máte výbušné trio pro prevenci nebo boj s řadou onemocnění nebo zdravotními problémy.
Ať už jde o chronické záněty nebo bolest.
Dodáte do těla silné antioxidanty které pomáhají chránit naše tělo před volnými radikály, kteří poškozují naše buňky.
Získáte pomocníky pro lepší trávení. A nejen to.
A zároveň se vzájemně podpoří v tom, aby všechny důležité látky doputovaly v maximální možné míře tam, kde podpoří naše zdraví.
Napsat komentář