Když se řekne zázvor, tak si hned vybavím, jak na mě „něco leze“.
Vyrážím do večerky a v košíku končí zázvor a citron.
Horký čaj ze zázvoru, s citronem oslazený medem mně většinou postaví na nohy.
Kurkuma je zase u nás doma hodně využívané koření.
Málo, kdo ale ví, že zázvor není jen pomocník při nachlazení.
A že kurkuma není jen žluté koření, které dokáže ozvláštnit Vaše kulinářské výtvory.
Zázvor i kurkuma jsou totiž přírodní bojovníci s bolestí, zánětem, nevolností.
A to rozhodně není všechno.
V tomto článku se podíváme oběma podrobněji na zoubek, aby bylo jasné, proč by neměli chybět v žádné lékárně.
Kurkuma: Zlatá bohyně mnoha tváří
Kurkuma pochází z jižní Asie, a právě z Indie. Dnes se pěstuje na Srí Lance, v Číně, v Indonésii, Peru či na Jamajce.
Říká se jí indický šafrán, žlutý zázvor nebo třeba koření života, a dokonce zlatá bohyně.
V čerstvém stavu se opravdu podobá zázvoru, jen jsou jednotlivé oddenky menší a mají výraznější žlutou až zlatou barvu.
Oproti zázvoru se nekrájí do čaje, ale oddenky (části kořene) se usuší, rozemelou na prášek a ten pak má široké využití.
Koření ale i pomocník v boji proti nemocem
Možná ji znáte jako koření, které se přidává hlavně do asijských jídel. Používá se jak v sušeném, tak čerstvém stavu.
Využívá se i v kosmetice. Díky svým protizánětlivým účinkům bývá součástí krémů a používají ji lidé, kteří mají například problém s akné.
Kromě toho našla své uplatnění i v medicíně.
Účinné látky v kurkumě
Proběhly desítky studií, které identifikovali jako hlavní účinnou látku kurkumin, která má velký vliv na naše tělo a zdraví.
Vedle kurkuminu obsahuje i přírodní oleje, aminokyseliny, vitamíny, minerály, mastné kyseliny a fytochemikálie, které mohou preventivně působit proti různým typům onemocnění.
Když se podíváme na složení kurkumy, tak oddenek kurkumy obsahuje 70 % sacharidů, 7 % bílkovin, 4 % minerálních látek, 4 % esenciálních olejů.
Zázvor: Štiplavý bratranec kurkumy
Zázvor, stejně jako kurkuma pochází z jihovýchodní Asie.
A jeho používání jako přírodního léku trvá minimálně stejně dlouho, jako u kurkumy.
Pro zázvor jsou tradiční velké a tlusté oddenky, které mají světle žlutou barvu.
Používá se v čerstvé nebo sušené podobě v kuchyni.
Ale také v medicíně.
Ajurvéda označuje zázvor jako „univerzální lék“, protože má opravdu široký záběr, co se pozitivních účinků na zdraví týče.
Účinné látky zázvoru
Hlavní účinnou látkou v zázvoru je gingerol, který je odpovědný za jeho specifickou chuť a také za jeho pozitivní účinky na naše zdraví.
Další účinnou látkou je zingerone a gingerdiol, které nesou protizánětlivé a antioxidační účinky.
A při tepelné úpravě zázvoru nebo sušení vzniká shogaol. Což je derivát gingerolu a má také antioxidační a protizánětlivé účinky.
100 g čerstvého zázvoru obsahuje zhruba 80,9 g vody, 2,3 g bílkovin, 0,9 g tuků, 12,3 g sacharidů a 2,4 g vlákniny.
V zázvoru najdeme vitamín C, E, niacin a také minerální látky, konkrétně draslík, hořčík, fosfor a vápník.
Kurkuma i zázvor mají hodně široký rozptyl toho, čím mohou být našemu tělu prospěšné.
Ať už je to prevence, nebo pomoc při léčbě nemocí.
1. Kurkuma i zázvor mají protizánětlivé účinky
Chronický, tedy dlouhodobý zánět tělu neprospívá.
Bývá častou spouštěčem nebo průvodním jevem řady závažných onemocnění jako jsou kardiovaskulární onemocnění, autoimunitní onemocnění, různé alergie, Alzheimerova choroba, nebo třeba rakovina.
Kurkuma dokáže pomoci s nejrůznějšími záněty a to tak, že zabraňuje působení různých enzymů, transkripčních faktorů, cytokinů a adhezivních molekul v buňkách, které tvoří cestu zánětu.
Zázvor obsahuje gingerol, u kterého bylo prokázáno, že snižuje aktivitu různých prozánětlivých enzymů, zejména cyklooxygenázy (COX) a lipoxygenázy (LOX). Tyto enzymy se podílejí na tvorbě zánětlivých prostaglandinů a leukotrienů. Tím, že je zázvor blokuje, pomáhá snižovat zánět.
Zároveň může ovlivnit produkci a aktivitu prozánětlivých cytokinů, jako je tumor nekrotizující faktor-alfa (TNF-α) a interleukin-6 (IL-6). Kurkuma zase působí na hlavní proteiny, které regulují zánětlivý proces, jako je například NF-κB (nukleární faktor kappa B). Snižuje produkci zánětlivých cytokinů a také zabraňuje jejich působení a migraci do místa zánětu.
Díky tomu se jedná o účinný koktejl, pokud trpíte:
- záněty kloubů, např. artritidou, revmatoidní artritidou, artrózou, fybromyalgií
- dnou
- záněty srdce a cév
- záněty střev jako Ulcerózní kolitida a Crohnova choroba
- záněty močového měchýře
- ad.
V jedné studii bylo zjištěno, že kombinace extraktů zázvoru a kurkumy je při léčbě revmatoidní artritidy účinnější než konvenční nesteroidní protizánětlivé léčivo. (Zdroj: Mezinárodní časopis revmatických chorob, 2013)
2. Kurkuma a zázvor pomáhají snižovat bolest
Zánět jde často ruku v ruce s bolestí, takže pokud máte v těle zánět, objevuje se i bolest.
Nemusí se ale jednat jen o bolest spojenou se zánětem, ale bolesti hlavy, svalů, kloubů, menstruační bolesti, ad.
Proběhla už řada studií, ve kterých pomohl zázvor nebo kurkuma zmírnit bolest stejně dobře nebo lépe než běžná analgetika.
Výhodou kurkumy a zázvoru je to, že pomáhají zbavit se bolesti, ale nejsou návyková, jako v případě běžných léků na bolest.
- Z osmi studií vyplývá, že 500 mg kurkumy dvakrát denně snížilo bolest a ztuhlost kloubů u lidí s artrózou a revmatoidní artritidou. (Zdroj: Journal of Medicinal food, 2016)
- Studie na 150 ženách se stejně silnými menstruačními bolestmi porovnávala vlastnosti zázvoru zmírňující bolest s ibuprofenem a NSAID na předpis (nesteroidní protizánětlivé léčivo) a zjistila, že jsou stejně účinné. (Zdroj: Journal of Alternative and Compl. Med., 2009)
- Další studie zjistila, že zázvor byl stejně účinný jako běžný triptanový lék používaný k léčbě mnoha typů migrénových bolestí hlavy. Práškový zázvor i triptan zmírnily bolesti hlavy během dvou hodin. (Zdroj: Phytotheraphy Research, 2013)
3. Kurkuma i zázvor jsou přírodními antioxidanty
Zázvor je dokonce označován za jeden z nejsilnějších přírodních antioxidantů.
Kořen zázvoru obsahuje velmi vysokou hladinu (3,85 mmol/100 g) celkových antioxidantů. V tomto ho předčí pouze granátové jablko a některé druhy bobulovin.
A antioxidanty jsou něčím, co chceme ve svém jídelníčku mít.
Neutralizují totiž volné radikály, které vznikají v našem těle každý den.
Mohou vést k zánětu poškozením buněk a tkání.
Líbí se mi přirovnání k hasičům a požáru.
Hasiči, když přijedou k požáru, vytáhnou hadice, a začnou hasit plameny.
Plameny jsou v našem případě volné radikály.
Antioxidanty jsou jako voda, která dopadá na plameny a uhasí je.
Kurkuma i zázvor takovou schopnost mají.
Díky svému složení dokážou přirozeně působit na nějaké negativní procesy, které probíhají uvnitř našeho těla a uvádět je do rovnováhy.
4. Kurkuma i zázvor podporují trávení
Hodně lidí začíná svůj den tím, že vypije sklenici vody, nebo si uvaří kávu, čaj.
Můžete svůj ranní rituál změnit a připravit si zázvorový čaj s kurkumou.
Recept je jednoduchý.
- sklenice teplé vody
- 0,5 lžičky strouhaného nebo sušeného zázvoru
- 0,5 lžičky kurkumy
- špetku černého pepře
- citron, med na ochucení
Kurkuma i zázvor mají totiž pozitivní vliv na trávení.
Kurkuma pomáhá s nadýmáním a plynatostí, zvyšuje tvorbu žluči, pomáhá trávit tuky a snižuje pálení žáhy.
Zázvor se tradičně používá k podpoře trávení tím, že podporuje sekreci trávicích enzymů a snižuje nevolnost.
5. Kurkuma i zázvor pomáhají při nevolnostech a zvracení
Zázvor je známý svou schopností snižovat nevolnost a zvracení.
To znají hlavně těhotné ženy, kterým pomáhá lépe zvládat ranní nevolnosti.
Výtažky ze zázvoru urychlují vyprazdňování žaludku a stimulují žaludeční antrální kontrakce. Tyto účinky jsou způsobeny především přítomností gingerolů a shogaolů a jejich aktivitou na cholinergních M receptorech a serotonergních 5-HT a 5-HT receptorech. (Zdroj: Eur.Rev.Med.Pharmacol, 2015)
Stejně tak může pomoci s nevolností vyvolanou chemoterapií.
Při nevolnosti můžete opět vyzkoušet uvařit si zázvorový čaj s kurkumou, který pomůže nejen zlepšit trávení, ale dokáže pomoci i s nevolností.
Těhotné ženy by ale měly být vždy obezřetné, co se týče zázvoru i kurkumy, ať v čerstvé podobě, nebo i potravinového doplňku. A vždycky to zkonzultovat se svým lékařem.
6. Kurkuma i zázvor podporují imunitu
Už se nám zase blíží podzim a zima a čeká nás několik měsíců sychravého šedivého počasí a málo sluníčka.
Ještě je poslední možnost podpořit imunitu a vyhnout se tak nachlazením a chřipkám.
A zázvor nebo kurkuma v tom mohou významně pomoci.
Říká se, že 70 % naší imunity je ve střevech.
Kurkuma má mimo jiné také antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky.
Je to také přírodní prebiotikum, to znamená, že podporuje růst zdravých bakterií, probiotik, v našich střevech.
Takže pro imunitu má určitě svůj přínos.
Zatímco zázvor nabízí protizánětlivé a antibiotické vlastnosti, které mohou posílit váš imunitní systém, obsahuje také antivirové a antibakteriální vlastnosti, které vám pomohou předcházet virózám a nachlazením.
Možná jste se už setkali se zázvorovými „panáky“, ginger shot. Ty jsou připravené z čerstvého zázvoru, který se odšťavní a doplní třeba kurkumou, vitamínem C, echinaceou. A vy tak doslova v jednom doušku získáte silný koncentrát, který nakopne Vaši imunitu.
Zázvor totiž má některé přirozené antimikrobiální vlastnosti, což znamená, že může přímo pomoci bojovat s určitými patogeny. Může inhibovat (zabraňovat) růst bakterií a virů, čímž pomáhá předcházet infekcím.
7. Kurkuma i zázvor pomáhají chránit pokožku před sluncem
Vědci zjistili, že výtažky z kurkumy a zázvoru mohou pomoci předcházet poškození DNA způsobeným ultrafialovým zářením, konkrétně UVB, což bývá častá příčina rakoviny kůže.
Kurkuma i zázvor se řadí mezi antioxidanty.
To znamená, že pomáhají chránit tělo před volnými radikály, což jsou nestabilní molekuly, které mohou poškozovat buňky a přispívají ke stárnutí pokožky a poškození sluncem.
Snížením oxidačního stresu může toto koření pomoci chránit pokožku před škodlivými účinky UV záření.
Výtažky z kurkumy a zázvoru absorbovaly značné množství UVB paprsků dříve, než by mohly poškodit pokožku. Bylo zjištěno, že kurkuma i zázvor stimulují syntézu thioredoxinu 1, což je antioxidační protein, který zřejmě chrání keratinocyty před poškozením DNA a toxicitou pro živé buňky. (Zdroj: Protochem.Protobiology, 2014)
Spojení kurkumy a zázvoru násobí účinky
Kurkuma a zázvor jsou si v mnohém podobné a podobné účinky přináší každá zvlášť.
Pokud je ale spojíte dohromady, účinky se mohou násobit a vy tak získáte účinný koktejl pro boj s bolestí, záněty a dalšími neduhy.
Jako v případě boje proti zánětům.
V jedné studii bylo prokázáno, že kombinace zázvoru a kurkumy ve specifickém poměru 5:2 vykazuje synergickou aktivitu v LPS-indukovaných prozánětlivých drahách. A tím účinněji působí na snížení zánětu. (Zdroj: Frontiers in Pharmacology, 2022)
Přísady do jídel nestačí
Bez zázvorového čaje s medem a citronem si neumím představit žádné nachlazení.
Bez kurkumy zase žádné asijské jídlo.
Můžete tedy využívat kurkumu i zázvor jako koření a přidávat ho do svých jídel, ale také nápojů.
Ale nejsme v Asii, abychom každý den jedli asijská jídla. Ani v Indii, kde je kurkuma v nadbytku.
Kurkuma i zázvor mají hodně výraznou chuť, která nemusí každému úplně vyhovovat.
Zřejmě se Vám tak nepodaří sníst dostatečné množství, abyste mohli čerpat jejich zdravotních benefitů.
Potravinový doplněk, který kombinuje to nejlepší z kurkumy i zázvoru
Můžete najít doplňky čistě s kurkumou nebo samostatně se zázvorem.
Studie však ukazují, že kombinace kurkumy a zázvoru znásobí účinek.
A zároveň každá má trošku své odlišnosti, a tak získáte něco navíc.
Takže se dívejte po takových, kde je kurkuma i zázvor v jedné kapsli.
V kombinaci nebude asi takové množství jako kdybyste je měli samostatně, ale slouží jako základ, ze kterého vyjdete.
Rozhodně se dívejte po takovém doplňku, kde je také černý pepř. Bez něj je vstřebatelnost kurkumy pro organismus minimální.
Kombinaci toho nejlepšího z kurkumy, zázvoru i černého pepře najdete ve Zlatém kurkuminu, který pomohl již stovkám lidí zvládnout záněty, snížit bolest a žít zdravě.
Přírodní parťáci pro zdraví
Kurkuma i zázvor jsou úžasné byliny, které pomohou předcházet řadě závažných onemocnění.
Případně když už potíže propuknou, zmírní jejich průběh a pomohou s léčbou.
Nebojují jenom se záněty, bolestmi nebo třeba nevolností.
Skvěle fungují jako podpora imunity, podporují zdravé trávení anebo nás chrání před škodlivým ultrafialovým zářením.
Ještě důležité upozornění na závěr.
Kurkuma i zázvor jsou přírodní látky, které pro zdravého člověka neznamenají prakticky žádné riziko. Nicméně pozor by si měli dát lidé, kteří se léčí s nějakou závažnou nemocí nebo třeba berou léky na ředění krve. Pak je na místě rada lékaře. Přece jen chceme podpořit své zdraví, ne si přidělávat zbytečné starosti navíc.
Máte vlastní zkušenost s kurkumou a zázvorem?
V jakých okamžicích po nich saháte? Užíváte pravidelně a preventivně nebo si ně tělo musí říct? Podělte se s námi v komentářích.
Libuše says
Zlatý kurkumin užívám asi měsíc, ztuhlost a bolest prstů na rukou je výrazně lepší. Trpím však dloudobě silnými bolestmi v kříži , téměř nechodím . Tady bych uvítala dobrou radu, děkuji.
Petra Langová says
Dobrý den Libuše, v tomto případě určitě doporučuji obrátit se na lékaře, který pomůže odhalit příčinu bolestí v kříži.
Jana says
Zlatý kurkumin užívám už delší dobu pravidelně 1 tbl.denně….nebo se má po čase udělat přestávka?Nevím,nikdo mi to nesděil.. je možné aby mi bylo odpovězeno?
Petra Langová says
Dobrý den Jano, v užívání Zlatého Kurkuminu není potřeba dělat pauzu, pokud Vám vyhovuje, můžete ho brát dlouhodobě.
Marcela Popková says
Dobrý den, zlatý kurkumin používám již několik měsíců. Pomohl mi se záněty, které se mi dělaly po očkování proti covidu. Velmi jej doporučuji, je to malý zázrak.
Petra Langová says
Dobrý den, děkuji za Váš komentář. Jsem ráda, že Vám Zlatý Kurkumin pomáhá cítit se skvěle.
Ať se Vám daří.
Zdeněk S says
Já bych tu kurkumu rád vyzkoušel, ale dlouho neléčený reflux mi poškodil sliznici jícnu i krku a trochu silnější koření už mě velmi dráždí. Zkoušel jsem už dříve samostatně zázvor s medem a citronem a už ten mě dával zabrat. A jestli je tam potřeba, pro větší účinnost přidat i ten černý pepř, tak to už by mě asi okamžitě zabilo. Takže to asi nikdy nevyzkouším. 😟
Petra Langová says
Děkuji za Váš komentář. Je pravda, že kurkuma i zázvor patří mezi „ostřejší“ koření a ne každému musí vyhovovat.
Někteří naši zákazníci si proto chválí Zlatý kurkumin i díky tomu, že „jen“ spolknou tobolku a v podstatě se té ostřejší a kořeněné chuti vyhnou.
Ale to je individuální a samozřejmě pokud máte poškozenou sliznici, nemusely by Vám vyhovovat ani kapsle.
Tohle nedokážu posoudit.