Kurkuma je známé a v kuchyni hojně využívané koření.
Je nejen součástí kari koření, ale kurkuma se hodně využívá především v asijské kuchyni.
Díky její typicky žluté barvě kurkumě také říká „indický šafrán“.
Kurkumu lidé využívají ale nejen v kuchyni. Našla své využití i v kosmetice a lékařství.
Pozitivní účinky kurkumy na naše zdraví jsou známé už tisíce let.
Využívali ji naši předkové převážně v čínské a ajurvédské medicíně.
A i proto ji v dnešní době stále více lidí zařazuje do svého jídelníčku.
Nejenom kvůli její chuti. Ale hlavně díky jejímu příznivému vlivu na naše zdraví.
Zejména jako prevence řady dnes běžných civilizačních chorob.
Její hlavní a klíčovou složkou je kurkumin.
Ten se získává extrakcí z kořene kurkumy. Pro představu, obsah kurkuminu v sušeném oddenku se pohybuje mezi 3 a 5 %.
Společně mají řadu zdravotních benefitů
Jak kurkuma, tak i samotný kurkumin mají prokázané zdravotní benefity. Věnovali jsme se jim v článku Kurkuma a její blahodárné účinky na zdraví.
Ale jen ve zkratce.
- antibakteriální účinky
- zmírňuje záněty
- pomáhá se zažívacími potížemi
- zlepšuje metabolismus cukru v krvi
- pomáhá snížit cholesterol
- pomáhá regulovat tělesný tuk
- ad.
Zajímavé ale je, že vědci prokázali, že jak kurkuma, tak kurkumin mají sami o sobě ještě další benefity.
Přestože je kurkumin jednou ze složek kurkumy, různé výzkumy ukazují, že některé pozitivní vlastnosti jsou přičítány spíše kurkuminu a jiné kurkumě jako takové.
Takových studií ale není zatím dost a proto je zapotřebí, aby se vědci věnovali více samostatně jednotlivým složkám.
Kurkuma
V čerstvém stavu se kořen kurkumy podobá kořeni zázvoru. Jednotlivé kořeny jsou menší a mají výraznější žlutou až zlatavou barvu.
Čerstvý kořen se usuší a rozemele na prášek.
Kurkuma kromě kurkuminu obsahuje navíc i přírodní oleje, aminokyseliny, vitamíny, minerály, mastné kyseliny a fytochemikálie. Jedná se o rostlinné chemikálie, které mohou preventivně působit proti různým typům onemocnění.
Jedna studie prokázala, že kurkuma lépe potlačuje růst nádorových buněk, než samotný kurkumin.
Jiná studie zase zkoumala antifungální aktivitu kurkumy. Zjistila, že všech osm jejích složek, včetně kurkuminu, bylo schopno inhibovat růst hub. Takže i když kurkumin jako takový pomáhá snižovat růst plísní, tak pokud využijete celou kurkumu, tak získáte větší účinek.
Kurkumin
Protože je kurkumin považován za nejaktivnější složku v kurkumě, tak ho začali vědci extrahovat a zkoumat více jeho vlastnosti a účinky.
Bylo prokázáno, že má silné antioxidační a protizánětlivé účinky. Což je dobré pro hojení ran.
Navíc bylo zjištěno, že kurkuma i kurkumin snižují hladinu cukru v krvi při cukrovce 2 typu. V této studii vědci zjistili, že samotný kurkumin dokázal cukr v krvi minimalizovat více, než kurkuma.
Kurkumin pomáhá snižovat riziko vzniku osteoporózy.
Kurkumin je však těžko vstřebatelný, pokud je jen sám o sobě. Proto je doporučeno ho konzumovat vždy s přídavkem piperinu. Což je aktivní látka černého pepře.
Který doplněk stravy si tedy vybrat
Neexistuje tedy oficiální rada, jestli je lepší kurkuma nebo kurkumin.
Vždycky záleží na tom, jaké účinky očekáváte. Jakou látku potřebujete doplnit.
A díky tomu budete vědět, jaký potravinový doplněk zvolit. Jestli ten co obsahuje extrakt z kurkumy nebo samotný čistě extrahovaný kurkumin.
Důležité je také se ujistit, jestli obsahuje kromě kurkumy nebo čistého kurkuminu i některé látky, které podporují jeho vstřebávání. Například piperin.
Napsat komentář