Zánět je přirozená ochranná reakce organismu při nějakém poranění nebo nemoci.
Tělo se brání a za pomoci bílých krvinek se nás snaží ochránit před infekcí.
Zánětem postižené místo bývá zarudlé, teplejší než okolní tkáň a je velmi bolestivé.
Zánět může být buď akutní, nebo chronický.
V případě akutního zánětu jde o imunitní reakci, kdy se tělo vypořádá s poraněním a většinou za několik dní odezní.
Neléčený a dlouhodobý zánět přechází v chronický. A ten už je může být příčinou vážných zdravotních komplikací.
Při léčbě zánětu se můžeme spolehnout na běžné dostupné léky, jako jsou pilulky nebo nejrůznější masti.
Nebo vyzkoušet bylinky, protizánětlivé potraviny nebo koření.
A 7 nejběžnějším kořením se budeme věnovat v tomto článku.
Protizánětlivé koření
- Kurkuma
- Zázvor
- Skořice
- Česnek
- Kajenský pepř
- Černý pepř
- Hřebíček
Kurkuma
Kurkuma je zářivě žluté koření, které má velmi široké využití jak v kuchyni, ale i v medicíně nebo kosmetice.
V syrovém stavu je podobná kořeni zázvoru. Jednotlivé plody jsou ale menší.
Z kurkumy se používá její oddenek, kořen. Ten se usuší a rozemele na prášek.
Kurkumu využívali už naši předkové, hlavně v čínské a ajurvédské medicíně.
Protizánětlivé účinky nejsou jediným jejím benefitem. Kurkuma zlepšuje trávení, má antibiotické účinky, antirevmatické účinky. Posiluje imunitu, pomáhá snížit cholesterol. Pomáhá i s prevencí proti závažným chorobám. Ať už je to rakovina, diabetes nebo Alzheimerova nemoc.
To ale není vše, těch benefitů je mnohem více.
Zázvor
Dalším kořením, které má protizánětlivé účinky, je zázvor. Kořen zázvoru se využívá v mnoha kuchyních, převážně těch asijských.
Můžete ho využít jak v čerstvé formě, tak i sušený v prášku. Případně se i nakládá.
Zázvor se využívá jako tradiční lék v případě léčby zánětů, žaludečních problémů nebo třeba bolesti hlavy. Čerstvý zázvor s medem a citronem zalitý horkou vodou je úžasný pomocník při léčbě nachlazení a viróz.
To ale není vše.
Potlačuje pálení žáhy, nadýmání. Pokud máte namožené svaly a uděláte si obklad, uleví se Vám.
Zázvor obsahuje přírodní oleje, z nichž je nejdůležitější gingerol. Což je látka podobná kapsaicinu, který najdete v chilli papričkách. A právě gingerol je odpovědný za většinu léčivých vlastností zázvoru. Ať už jsou to protizánětlivé účinky nebo antioxidační.
Skořice
Skořice je úžasné voňavé koření, které si lidé oblíbili díky její vůni a chuti. Určitě si těžko dovedete představit jablečný štrúdl bez skořice.
Jde o kůru stromu skořicovníku. Která se usuší a sušením vznikají typické tenké ruličky. Vyrábí se z ní silice, tinktury a oleje.
Skořice má ale také blahodárný vliv na naše zdraví. Kromě toho, že má protizánětlivé účinky, pomáhá snižovat otoky. Zevně si využívá proti revmatismu. Má vliv na chuť k jídlu a podporuje trávení.
Pomáhá krevnímu oběhu. Snižuje krvácení.
Má dezinfekční a antibiotické účinky.
Má zahřívací efekt, což se hodí zejména k zábalům. Například po lymfodrenáži.
Česnek
Na rozdíl od skořice česnek každému nevoní. Když se ale podíváme na jeho pozitivní vlastnosti, se skořicí si v ničem nezadá.
Česnek jako koření našel široké uplatnění nejen v kuchyni, ale i v lékařství.
Česnek je bohatý na vitamíny A, B, C. Ale také na vápník, selen a jód.
Pozitivně působí na obranyschopnost organizmu, trávení, snižuje krevní tlak, cholesterol, čistí cévy a tak pomáhá srdci. Skvělé účinky má proti plísňovým infekcím.
V lidovém léčitelství je využíván jako antibiotikum a antiseptikum.
Staří Egypťané ho uznávali jako afrodisiakum.
Kajenský pepř
Kajenský pepř se získává mletím jedné z mnoha odrůd chilli papriček (capsicum frutescens). Proto je pikantní a pálivější než klasický pepř, ale s pepřem vlastně nemá nic společného.
Opět ho využijete nejen v kuchyni, ale má pozitivní a léčebné účinky.
Působí nejen protizánětlivě. Je skvělou prevencí proti nachlazení.
Podporuje správnou cirkulaci krve, posiluje srdce, tepny, snižuje srážlivost krve.
Působí na zažívání, protože podporuje vznik žaludečních šťáv a slin a tím pomáhá Vašemu trávení. To má vliv i na hubnutí.
Má silné antibakteriální účinky. Pomáhá snižovat cholesterol a cukr v krvi.
Kromě capsaicinu obsahuje i vitamíny E, C. Je bohatý na betakarotenoidy, vápník, draslík a mangan.
Jedna zajímavost. V čínské medicíně kajenský pepř používají při hadím uštknutí, protože díky látkám které obsahuje, pomáhá neutralizovat hadí jed.
Černý pepř
Černý pepř je celosvětově nejrozšířenější koření. Pěstuje se v tropických oblastech.
Má štiplavou a ostrou chuť a v gastronomii ho využívají prakticky všechny světové kuchyně.
Už od starověku používali lidé černý pepř i v léčitelství.
Jednou z účinných látek černého pepře je alkaloid piperin. Ten chrání Váš mozek před neurální degenerací.
Černý pepř působí protizánětlivě, má antibakteriální účinky. Působí proti nadýmání. Zároveň je to také silný antioxidant.
Má diuretické účinky, takže pomáhá lidem, kteří hodně zadržují vodu v těle.
Má antiseptické účinky. Pomáhá s lepším trávením.
Pokud chcete zhubnout, černý pepř pomáhá s rozpouštěním usazených tuků.
Hřebíček
Další skvělé koření, které má protizánětlivé účinky, ale také znecitlivující účinky.
Pokud Vás začne bolet zub, vezměte si celý hřebíček, mírně ho rozkousejte a cucejte na postižené straně v puse. Uleví Vám od bolesti a zároveň má vliv na zánět, který u zubu máte. V zubním lékařství je hodně využívaný.
Kromě toho pomáhá i s infekcemi dýchacích cest na různé průduškové záněty.
Můžete ho buď kloktat, nebo inhalovat.
Ajurvédská medicína doporučuje na povzbuzení srdečního svalu.
Doplňky stravy jsou dobrou alternativou
To bylo 7 druhů koření, které znáte možná především ze své kuchyně.
Kromě toho, že je využijete při vaření, jsou skvělým pomocníkem i léčitelství.
Všechny Vám pomůžou v boji nejen se záněty. Ale i s jejich prevencí.
Řadu z nich možná běžně používáte při vaření. I když tepelnou úpravou mohou některé své pozitivní účinky ztrácet.
Ne všechny Vám ale musí chutnat. A tak se jim vyhýbáte. Zkuste tedy využít alternativu a najděte si vhodný doplněk stravy, který tuto látku obsahuje.
Napsat komentář