Kurkuma je koření, které pochází z kořene kurkumy. Má hřejivou hořkou chuť podobnou pepři a voní podobně jako hořčice.
Je velmi pravděpodobné, že kurkumu máte i své kuchyni. Běžně se totiž používá v asijských potravinách a často k ochucení nebo barvení kari, hořčic, másla a sýrů.
V čerstvém stavu se kurkuma hodně podobá kořenu zázvoru. Z kurkumy se používá kořen, oddenek. Ten se usuší a rozemele na prášek, který má sytě žlutou barvu. Díky ní je kurkuma přezdívaná také jako indický šafrán nebo zlatý kořen.
Žlutou barvu způsobuje kurkumin, který se často používá k barvení potravin, kosmetiky i oblečení.
Podobně jako zázvor, můžete kořen kurkumy využít i v syrovém stavu. Někteří lidé si ho strouhají třeba do čaje.
Pozitivní účinky kurkumy na naše zdraví jsou známé už tisíce let. Využívali ji naši předkové převážně v čínské a ajurvédské medicíně.
V dnešní době lidé opět studují staré zvyky a zařazují proto kurkumu stále více do svého do svého jídelníčku. Nejenom kvůli její chuti. Ale hlavně díky jejímu příznivému vlivu na naše zdraví. Zejména jako prevence celé řady dnes běžných civilizačních chorob.
Kde se kurkuma využívá
Kurkuma se používá nejen v kuchyni při vaření, ale také k barvení potravin nebo i v kosmetických přípravcích.
V kuchyni
Kurkuma se využívá jako samostatné koření nebo jako součást kořenících směsí, které se používají hlavně v Asii a Indii. Kromě toho se používá jako přírodní potravinářské barvivo s označením E100.
V kosmetice
Díky svým protizánětlivým účinkům se používá také v kosmetice. Oblíbená je například u lidí, kteří mají akné. Nebo jako součást krémů.
V medicíně
Kurkuma a kurkuminoidy, které obsahuje, jsou hlavní farmakologicky účinnou látkou a jsou prokázány jejich pozitivní účinky na většinu civilizačních chorob.
Existuje už více než 5.000 studií, které ukazují pozitivní vliv kurkumy na naše zdraví.
Kromě toho také prospěje vaší pokožce, zažívání, pomůže se záněty, vysokým cholesterolem nebo jen přispěje ke zvýšení imunity.
Významně podporuje mozkové kognitivní funkce, zejména u starších lidí.
Navíc nemá prakticky žádné vedlejší účinky.
Prokázané účinky kurkumy na zdraví
Indové od pradávna používají kurkumu pro léčení infekcí a dalších zdravotních problémů.
Kořen kurkumy obsahuje přírodní oleje, aminokyseliny, vitamíny, minerály, mastné kyseliny a fytochemikálie. Jedná se o rostlinné chemikálie, které mohou preventivně působit proti různým typům onemocnění.
Mezi nejznámější patří kurkumin. Tato účinná látka se získává extrakcí z oddenku kurkumy. Jedná se o polyfenol kurkumin (diferuloylmetan ~77 %), který je spolu s demetoxykurkuminem (~18 %) a bisdemetoxykurkuminem (~5 %) součástí směsi kurkuminoidů.
Obsah kurkuminu v sušeném oddenku se pohybuje mezi 3 a 5 %.
Studie u kurkumy se odhalili více než 600 potenciálních zdravotně prospěšných účinků. Tady jsou alespoň některé.
- Protizánětlivé účinky
- Antivirové účinky
- Antibakteriální účinky
- Antibiotické účinky
- Antioxidační účinky
- Pomáhá posilovat imunitu
- Pomáhá snižovat cholesterol
- Pomáhá lepšímu tráven, proti nadýmání, plynatosti
- Pomáhá činnosti jater, žlučníku, ledvin
- Je pomocníkem v prevenci kardiovaskulárního systému
- Pomáhá s akné
- Lupénkou
- Diabetem
- Crohnovou chorobou
- Zlepšuje neurologické problémy
- Pomáhá při léčbě Alzheimerovy nemoci
- Zlepšuje činnost mozku
- Napomáhá hojení ran
- Zmírňuje bolesti kloubů při artritidě, revmatu
- Snižuje napětí svalů
- Prevence kvasinkových onemocnění
- Pomáhá při snižování nadváhy
- Zpomaluje proces stárnutí
Je potřeba říct, že studie s kurkumou nikdy nebyly tak velké, aby jednoznačně prokázaly výsledky a lékaři je museli brát vážně. Kurkuma je přírodní a není to umělý lék, u kterého si studie platí výrobci.
Každopádně kurkuma je opravdu takový přírodní zázrak. Působí blahodárně na naše tělo a pomáhá se širokým spektrem více či méně závažných neduhů, chorob a zdravotních rizik.
A samozřejmě funguje také velmi dobře jako prevence jejich vzniku.
Kdo by si měl dávat na kurkumu pozor
Kurkuma nemá prakticky žádné vedlejší účinky. Ale opět připomeneme, že neexistují žádné definitivní studie s tisícovkami pacientů.
Takže by se každý, kdo užívá léky na závažné choroby, měl vždy poradit se svým lékařem. Kurkuma může totiž zvyšovat účinnost předepsaných léků. Týká se to hlavně léků na snížení srážlivosti krve, léků snižujících úroveň cukru v krvi.
Kromě toho se kurkuma nedoporučuje u lidí, kteří mají žlučníkové nebo ledvinové kameny.
Těhotné ženy by se měli kurkumě raději vyhnout.
Užívejte kurkumu různými způsoby
Kurkuma je špatně rozpustná ve vodě, ale dobře v tucích. Na to je potřeba myslet, když ji zařazujete do svého jídelníčku, abyste zbytečně nesnižovali její účinek.
Hodně oblíbená je příprava tzv. zlatého mléka. To je jednoduchý elixír, kterým můžete podpořit svou imunitu. Smícháte kurkumovou pastu s mlékem a dalšími ingrediencemi na dochucení.
Kromě zlatého mléka samozřejmě můžete kurkumu využít při přípravě asijských pokrmů, čistě jako koření nebo barvivo. Hodí se, když vaříte rýži, brambory, čočku, kuskus, do různých masitých pokrmů a směsí. Těch možností je nepřeberně.
Pokud ale nepatříte mezi fandy asijských pokrmů a hořkou chuť kurkumy v jídle rádi nemáte, nevadí. Na trhu už je dneska poměrně velké množství výživových doplňků, které kurkumu obsahují.
Zvyšte účinek kurkumy
Účinná látka kurkumy, kurkumin, se bohužel špatně vstřebává do krevního oběhu. Pouze projde střevem a ve stolici odchází z těla pryč. V důsledku toho byste mohli přijít o jeho výhody pro své zdraví.
Ale nic není ztraceno, použijte pepř.
Pepř totiž obsahuje alkaloid piperin, který umožňuje kurkumě lepší vstřebání skrze střevní stěnu do krevního oběhu (jedna teorie) a zpomaluje rozklad kurkuminu v játrech (druhá teorie). Detaily nechme vědcům. Důležité je, že studie prokázaly zvýšení vstřebávání kurkuminu až o 2000 % díky kombinaci s piperinem.
Kromě pepře můžete kurkumu také zázvor, chilli, hřebíček, kokosové mléko, koriandr, česnek, fenykl a další. Všechny tyto potraviny obsahují látky, které zvyšují vstřebávání a využití kurkumy do těla.
Vyberte správný doplněk stravy
Kurkuma jako koření je skvělá, ale pokud ji chcete využít pro své zdraví, je dobré její příjem kontrolovat.
Ideálně formou výživového doplňku, který má nejčastěji podobu kapsle. Na trhu jich je několik, jak poznat ten správný?
Neorientujte se pouze podle ceny, ale zaměřte se na tyto podstatné věci.
Množství kurkumy v jedné kapsli
Ve studiích je doporučená dávka 500 mg – 2000 mg kurkumy denně. Takže chtějte kapsli s více než 500 mg kurkumy. Když budete chtít vyšší dávky, tak také nechcete jíst příliš kapslí.
Zlepšené vstřebávání
Samotná kurkuma se nevstřebává moc dobře. Zkontrolujte tedy, jestli jsou v kapsli kromě kurkumy i látky, které zvyšují její vstřebávání. Úplný základ je piperin (z pepře). Pokud bude obsahovat ještě například zázvor, jenom lépe.
Počet kapslí v balení
Věnujte pozornost tomu, jak dlouho vám balení vydrží. Při malých dávkách by mělo vydržet dva měsíce. Při běžném použití počítejte s jedním balením na měsíc.
Další tipy
Podívejte se, jak je přípravek balený. Tmavý obal brání světlu znehodnocovat obsah.
Zkontrolujte, jestli má prodejce na svých stránkách reference od zákazníků.
Zjistěte si možnosti vrácení, pokud s ním nebudete spokojeni.
Hlavně nezapomeňte na jednu důležitou věc. Ta je stejná pro všechny potravinové doplňky. Už z názvu vyplývá, že je to doplněk stravy.
Žádná kapsle vám nenahradí pestrou a vyváženou stravu. Pouze ji doplní o to, co v ní chybí a vaše tělo potřebuje.
Pokud navíc dlouhodobě užíváte nějaké léky nebo se léčíte s nějakou závažnou chorobou, poraďte se o vhodnosti kurkumy pro váš zdravotní stav. Sami lékaři kurkumu doporučují, ale chcete mít jistotu, ať si zbytečně nezhoršíte svůj stav.
Shrnutí
Kurkuma, a zejména její účinná látka kurkumin, má mnoho vědecky prokázaných zdravotních výhod, jako je například potenciál pro prevenci srdečních chorob, Alzheimerovy choroby.
Je to silné protizánětlivé a antioxidační koření a může také pomoci zlepšit příznaky deprese a artritidy.
Pokud si chcete koupit doplněk stravy kurkumy, sáhněte po kombinaci s piperinem, což je látka, která zvyšuje absorpci kurkuminu. Bez piperinu většina kurkuminu jen proklouzne vaším zažívacím traktem a spadne do vody.
Zdeněk says
Píšete jak je zdravá ale nemyslím si že zrovna Indové kteří ji hodně používají jsou zrovna zdravý národ. Jejich průměrná délka a kvalita života je mnohem menší než v Evropě. A to i s kurkumou.
kurkuma says
Ráda bych věděla jaké množství prášku kurkumy je vhodné denně užívat…nikde jse nevyčetla..děkuji.Jana
Stáňa says
Nechápu výraz v článku, že kurkumin se společně s piperinem vstřebá lépe o 2000 %?? Maximum je přece 100!
Leona Polanská says
Dobrý den,kurkumu velice uznávám, ale nejlepší je za mě čerstvý kořen, který jsem si kupovala,ale teď ho bohužel už nemůžu nikde sehnat.
Leona