Podzim je tu. Zkracují se dny. Venku začíná být sychravo.
Ještě stále je čas trošku podpořit svojí imunitu, aby se Vám všechny virózy, nachlazení a chřipky vyhýbaly obloukem.
Nemusíte sázet jen na léky z lékárny.
Pro svou imunitu můžete hodně udělat i tím, že se zaměříte na to, co jíte.
Právě chladnější dny jsou ideální na to si uvařit něco dobrého, co nás zahřeje.
V tomto článku najdete nejen informace o tom, jak souvisí imunita s jídlem.
Ale také 3 recepty, které mohou být inspirací co si uvařit. Klasické i trošku netradiční.
Imunita je ve střevech
Říká se, že 70 % Vaší imunity je ve střevě.
Z toho vyplývá, že jestli chcete mít dobrou imunitu, potřebujete zdravá střeva.
Ve střevě žijí kolonie bakterií a mikroorganismů, které nejenom pomáhají rozkládat jídlo, aby se do Vašeho těla dostalo vše potřebné. A vy jste tak měli dostatek energie na každodenní fungování.
Tyto bakterie a mikroorganismy také zavelí k útoku, když je potřeba zneškodnit nějakého vetřelce.
Obecně se nazývají jako střevní mikrobiom.
Každý člověk má svůj jedinečný mikrobiom, který se utváří od narození a následně ho ovlivňujeme svým životním stylem a prostředím, kde žijeme.
A vaším cílem je, aby tento mikrobiom byl co nejrozmanitější a nejsilnější.
Jeho složení i schopnosti ovlivňuje z velké části to, co jíte.
Některé potraviny a jiné látky jsou pro zdravý mikrobiom přínosem, některé ho například ničí.
Velice známé je to, že když například dostanete od lékaře antibiotika, měli byste současně s nimi začít brát i probiotika. Protože antibiotika negativně působí na střevní mikrobiom. V podstatě ho ničí.
Potraviny, které podpoří zdraví střev
Pro zdravá střeva je optimální jíst dostatek jídla, které obsahuje vlákninu. Tedy celozrnné výrobky, ovoce, zeleninu.
Dále pak různá semínka a ořechy, které jsou zdrojem kvalitních tuků.
Kysané výrobky, mléčné výrobky.
Vývary z masa a kostí.
To všechno jsou potraviny, které potěší zdravé bakterie v našich střevech. A těch chceme mít co nejvíc.
Pojďme se na některé podívat podrobněji.
Houby
I houby mají pozitivní vliv na naše zdraví a imunitu.
Obsahují vitamíny D, A, B. Jsou zdrojem železa, hořčíku, fosforu, zinku a vápníku.
Jsou to silné antioxidanty, které podporují imunitní systém.
Pokud chcete posílit imunitu, zaměřte se na bedly, houby shiitake, nebo třeba hlívu ústřičnou.
Masové vývary
Vývar z masa a kostí je obrovským zdrojem vitamínů, minerálů aminokyselin a přírodního kolagenu.
Díky konzumaci vývaru tak zlepšíte své trávení, podpoříte spalování tuků, pomůžete kloubům a vazům a v neposlední řadě podpoříte svojí imunitu.
Nepoužívejte pro vývar jen maso, ale i kosti. Ty jsou totiž zdrojem vápníku, fosforu, sodíku, magnézia, draslíku, křemíku, síry. V morku kostí zase najdeme vitamíny A, K, omega 3 a 6 mastné kyseliny, železo, zinek ad.
Vývar je navíc lehce stravitelný a naše tělo z něj dokáže velice dobře využít všechny vitamíny a minerální látky.
Poctivý vývar z masa a kostí je opravdový lék.
Probiotika
Probiotika jsou živé mikroorganismy, které jsou velmi důležité pro naše zdraví a žijí převážně na stěnách tlustého střeva.
Pomáhají trávit jídlo, které sníme. Mají pozitivní vliv na střevní mikroflóru. Produkují vitamín K.
Drží na uzdě patogenní bakterie, takže jsou nezbytná pro naši imunitu.
Nacházejí se přirozeně v některých potravinách.
Konkrétně fermentovaných (kvašených) potravinách jako je například kysané zelí, kimchi, bílý jogurt s živými kulturami.
Případně můžete využít probiotika jako doplněk stravy.
Kurkuma
Další potravinou, respektive kořením, které podpoří Vaší imunitu přirozeně je kurkuma.
Toto zářivě žlutě zbarvené koření neobsahuje jen kurkumin, coby hlavní účinnou látku. Obsahuje více než 300 živin a prospěšných látek, například beta-karoten, vápník, železo, vitamín C, draslík a zinek.
Kurkuma má mimo jiné také antivirové, protiplísňové a antibakteriální účinky.
Je to také přírodní prebiotikum, to znamená, že podporuje růst zdravých bakterií, probiotik, v našich střevech.
Takže pro imunitu má určitě svůj přínos.
Kurkumu vždy kombinujte s černým pepřem a zázvorem. Oba totiž podpoří vstřebávání kurkumy a díky tomu z ní vytěžíte maximum.
3 recepty, které podpoří Vaší imunitu
A jak tedy pomocí jídla podpořit svojí imunitu?
Vyzkoušejte si následující recepty, které Vás v těchto sychravých dnech nejen zahřejí, ale udělají dobrou službu pro zdraví Vašich střev.
A tím pádem i pro Vaši imunitu.
Poctivý kuřecí vývar
Pořádnému poctivému vývaru se nic nevyrovná.
Nejen že zahřeje, ale také dodá tělu potřebné živiny. Vzpomeňte si třeba na nedělní oběd s babičkou. Udělala pořádný vývar, a hned bylo člověku lépe, i když na něj něco lezlo.
Každá kuchařka má svůj osvědčený recept na poctivý vývar. Samozřejmě od babičky jsou ty nejlepší 🙂
Co budete potřebovat
- 1 kuřecí skelet
- 1 kuřecí stehno
- 2 mrkve
- 1 petržel
- kousek celeru
- cibule
- stroužek česneku
- 2 bobkové listy
- 3 kuličky celého nového koření
- 5 kuliček celého černého pepře
- 1 lžička soli
- na dozdobení libeček nebo petrželka
Jak na to
Do velkého hrnce dejte studenou vodu a vložte do ní kuřecí skelet a stehno.
Pak přidejte veškerou zeleninu a koření.
Dejte vařit. Vývar pomalu táhněte minimálně 2 hodiny, abyste dostali opravdu silný vývar. To znamená, ztlumte hořák na minimum, aby jen probublával.
Sceďte do čistého hrnce, maso ze stehna oberte. Zeleninu nakrájejte na malé kousky nebo rozetřete a vložte do vývaru.
Přidejte nudle a krátce povařte. Případně si nudle připravte vedle.
Někdo zeleninu, co se vařila s vývarem, vyhazuje a dává novou. Někdo zeleninu nedává vůbec, nechává jen čistý vývar s masem a nudlemi.
Sto lidí, sto chutí.
Místo kuřecího vývaru můžete udělat slepičí nebo hovězí. U těch počítejte s delším časem vaření. Slepičí vývar potřebuje alespoň 3 hodiny, hovězí minimálně 5 hodin.
Pečený květák s kurkumou a kokosovým mlékem
Květák nemusíte jen smažit nebo dělat jako mozeček.
Zkuste si ho připravit i v této exotičtější variantě s kurkumou a kokosovým mlékem.
Získáte tak nejen skvělou a lehkou večeři, ale možná i netradiční přílohu ke kousku masa.
Co budete potřebovat
- 1 menší květák
- 1 lžičku oleje (můžete použít i kokosový)
- 1/2 plechovky kokosového mléka
- 1/2 lžičky kurkumy nebo 2 kapsle Zlatého Kurkuminu
- 1/4 lžičky skořice
- 2 stroužky česneku
- 1/2 lžičky černého pepře
- kousek strouhaného zázvoru
- 1/2 lžičky soli
Jak na to
Dejte si předehřát troubu na 200 stupňů.
Květák rozdělte na jednotlivé růžičky. Nemusíte ho vařit, bude se Vám s ním lépe pracovat.
Nyní si připravte „marinádu“.
V pánvi si rozehřejte olej, přidejte česnek, zázvor, kurkumu, skořici, černý pepř, sůl a zalijte polovinou plechovky kokosového mléka. Míchejte a 2 minuty provařte.
Pak v této směsi důkladně zamíchejte jednotlivé růžičky květáku. Jde o to, aby každá růžička byla krásně obalená.
Dejte na plech pečící papír a rozložte na něj květák.
Pečte zhruba 20 minut, dokud nebude květák měkký.
Zázvorový čaj s medem a citronem
Na závěr absolutní klasika.
Nic Vás nezahřeje a nepovzbudí tak, jako zázvorový čaj s medem a citronem.
Užijete ho nejen, když na Vás „něco leze“. Je to skvělá prevence, která dodá tělu spoustu dobrých látek.
Co budete potřebovat
Na dva šálky.
- 0,5 l vody
- 3 cm kousek čerstvého zázvoru
- 0,5 citronu s chemicky neošetřenou kůrou
- med
Jak na to
Vodu dejte do rendlíku a přiveďte k varu.
Zázvor oloupejte, nakrájejte na co nejtenčí plátky a dejte do vroucí vody.
Vařte zhruba 10 minut.
Nechte zchladnout.
Ukrojte 2 plátky citronu a dejte stranou. Zbytek vymačkejte do čaje.
Podle chuti doslaďte medem.
Med ani citron nikdy nedávejte do horkého čaje, jinak zbytečně zničíte jejich cenné látky.
I dobré jídlo může být zdravé
Co z toho všeho plyne?
Pokud se chcete vyhnout letošní chřipkové vlně a podpořit svojí imunitu, začněte u svých střev.
Uvařte si hrnec pořádného vývaru, upečte pekáč kořenové zeleniny.
Aby bylo Vaše jídlo pestřejší, nebojte se experimentovat s kořením.
Třeba taková kurkuma se skvěle hodí při pečení zeleniny. Udělá nejen krásnou barvu, ale je plná úžasných látek pro zdraví Vašich střev.
A když přidáte kurkumu, nezapomeňte na černý pepř a zázvor.
A jaký je ten Váš osvědčený návod na posílení imunity?
Napsat komentář