V každém článku na téma zdraví a zdravý životní styl se o nich píše.
I my, když připravujeme článek o kurkumě, zánětech, dlouhověkosti, tak na ně narážíme.
Antioxidanty.
Jsou skutečně tak důležité a stojí za to je řešit?
Co vlastně znamená, že něco je antioxidant?
V tomto článku se antioxidantům podíváme na zoubek.
Možná zjistíme, že jde jen o marketingové téma.
Nebo najdeme argumenty pro to, se jimi více zabývat, protože mají důležitý vliv na naše zdraví.
Co jsou to antioxidanty
Antioxidanty jsou skupiny sloučenin, které neutralizují volné radikály a chrání nás před oxidačním stresem.
Hmm, hezká definice, na kterou narazíte v každém článku.
Co ale konkrétně znamená?
Volné radikály útočí
Na každičkou buňku v našem těle každou vteřinou útočí řada faktorů a vznikají tzv. volné radikály.
Naše tělo je tvoří samo jako vedlejší produkty řady procesů, které v našem těle probíhají.
Vznikají při přeměně jídla na energii. Objeví se také po cvičení. Nebo když se vystavíte cigaretovému kouři, znečištěnému ovzduší a slunečnímu záření.
Když se vytvoří, mohou se pohybovat po celém těle prostřednictvím krevního řečiště. Mohou přicestovat do různých orgánů, tkání a buněk, včetně těch, které jsou životně důležité pro naše zdraví.
Mají různou velikost, tvar, složení. Všechny mají jedno společné. Touhu po lichých elektronech, které „kradou“ všem blízkým látkám, které je uvolní. Volný radikál je totiž atom s lichým, nepárovým elektronem.
Když ukradnou elektron tak ve výsledku změní strukturu okradených atomů, molekul a v extrémních případech i DNA. Volné radikály mění i buněčnou membránu a tím i to, co do buňky vstupuje a co ji opouští.
Reagují s důležitými buněčnými složkami, jako jsou proteiny, lipidy (tuky) a DNA, což způsobuje poškození a narušení jejich normálních funkcí. Toto poškození může vést k dysfunkci buněk, a dokonce k buněčné smrti.
Například v případě cholesterolu mohou volné radikály způsobit to, že molekula LDL cholesterolu (špatného cholesterolu) se pravděpodobněji uchytí na stěně tepny a ta se postupem času stává neprůchodnou.
Antioxidanty zachraňují
A tady přichází na scénu antioxidanty, které neutralizují účinek volných radikálů.
Antioxidanty „darují“ jeden ze svých vlastních elektronů, aby ukončily reakci kradení elektronů způsobenou volnými radikály.
Mohou si to dovolit, protože mají stabilnější konfiguraci, která jim umožňuje vzdát se elektronu, aniž by se staly reaktivními.
Nespárovaný elektron volného radikálu je spárován s darovaným elektronem z antioxidantu. Po darování elektronu se antioxidant sám stává volným radikálem, ale v méně reaktivní formě.
Antioxidanty však mají schopnost regenerovat se nebo „se dobíjet“ jinými antioxidanty nebo antioxidačními enzymy v těle.
To zajišťuje, že antioxidant nadále poskytuje ochranu před volnými radikály.
Jako hasiči a požár
Analogicky si to můžeme přirovnat k hasičům a požáru.
Hasiči, když přijedou k požáru, vytáhnou hadice, a začnou hasit plameny.
Plameny jsou v našem případě volné radikály.
Antioxidanty jsou jako voda, která dopadá na plameny a uhasí je.
Proč by nás to mělo všechno zajímat
Pokud se v našem těle nahromadí volné radikály, co konkrétně to znamená pro naše zdraví?
Jaké onemocnění mohou v důsledku toho propuknout?
- neurodegenerativní onemocnění (Alzheimerova a Parkinsonova choroba)
- některé typy rakoviny
- kardiovaskulární onemocnění, poškození cév, kornatění tepen, infarkty a mrtvice
- chronický zánět, který je spojen se stavy, jako je artritida, astma, zánětlivé onemocnění střev, a autoimunitní poruchy
- cukrovka, protože může přispívat k inzulínové rezistenci a narušovat funkci pankreatických buněk, které produkují inzulín
- onemocnění očí jako například šedý zákal
- astma, chronická obstrukční plicní nemoc
Neutralizace volných radikálů není jediný benefit antioxidantů
Antioxidanty kromě toho, že neutralizují činnost volných radikálů, tak:
- Zpomalují proces stárnutí
- Posilují imunitu organismu
- Podporují regeneraci organismu
- Pomáhají snižovat rizika vzniku zánětů v těle
Pokud se chcete dožít ve zdraví vysokého věku, pravidelný přísun antioxidantů by měl být jednou z priorit.
Dva typy antioxidantů
Existují dva druhy antioxidantů.
- Antioxidanty, které si naše tělo vytváří samo, tzv. endogenní
- Antioxidanty, které získáváme z jídla, tzv. exogenní
Antioxidanty, které si tvoříme sami
Mezi antioxidanty, které si prostřednictvím metabolismu naše tělo vytvoří samo.
Mezi ně patří například kyselina lipoová, glutathion, koenzym Q10, melatonin, kyselina močová, L-arginin, bilirubin, ad.
Antioxidanty, které získáváme z jídla
Jsou také antioxidanty, které naše tělo nedokáže vyrobit samo.
A proto je musíme doplňovat. Nejčastěji z jídla.
Sem patří například vitamíny (A, C, E), selen, zinek, mangan.
Dále pak beta-karoten a lykopen, flavonoidy, omega 3 mastné kyseliny a omega 6 mastné kyseliny.
To je jen krátký výčet, ve skutečnosti jich je daleko více.
Antioxidanty v potravinách
Nejlepším zdrojem, jak zajistit pro naše tělo antioxidanty je strava.
Antioxidanty se přirozeně nacházejí v ovoci, zelenině, koření, obilovinách a luštěninách, mořských rybách, ořeších.
Najdeme je i v zeleném čaji a některých tucích. A také v oblíbené čokoládě.
Zelený čaj
Původně lidé používali zelený čaj v tradiční čínské a indické medicíně jako léčivo.
Až později se ze zeleného čaje stal nápoj.
Zelený čaj se vyrábí z neoxidovaných listů a je jedním z nejméně zpracovávaných druhů čaje.
Z tohoto důvodu obsahuje nejvíce antioxidantů a prospěšných polyfenolů.
Za zmínku stojí hlavně katechiny, protože ty pozitivně ovlivňují prakticky všechny orgány v těle.
Pomáhají chránit srdce, nervovou soustavu. Pomáhají v boji s obezitou. Pozitivně působí na játra, cévy.
Zelený čaj obsahuje velké množství minerálních látek potřebných pro stavbu kostí. Proto se využívá i při léčbě osteoporózy.
Nesmíme zapomenout ani na pozitivní účinky na zuby, vlasy a pleť.
Zároveň má i protizánětlivé účinky.
Šípky
Šípky jsou jedním z nejbohatších zdrojů vitamínu C.
Proto jsou skvělým pomocníkem při boji s infekcemi a nachlazením.
Kromě toho antioxidanty, které jsou v šípku obsažené, pozitivně působí na naše zdraví.
Šípky obsahují Tilirosid, který urychluje metabolismus tuků a významně snižuje množství viscerálního, tedy útrobního tuku.
Plody šípku jsou bohaté na pektin, což je přirozené probiotikum. To pomáhá udržet správné prostředí v našich střevech.
Vitamín C také pomáhá snižovat špatný cholesterol v krvi, takže to je výborná prevence proti srdečním chorobám.
Petržel
Petržel je doslova superpotravinou, kterou si můžeme dopřát na našem talíři.
Je bohatým zdrojem celé řady antioxidantů.
Například vitamínu C, luteinu, flavonoidů a zaxantinu.
Petržel obsahuje kyselinu listovou, velké množství chlorofylu. Takže pomáhá čistit krev a podporuje tvorbu červených krvinek.
Kvalitní hořká čokoláda
Dobrá zpráva pro milovníky čokolády.
Kvalitní hořká čokoláda je výborným zdrojem antioxidantů.
Čím větší má čokoláda obsah kakaa, tím více má i antioxidantů.
Kromě toho má hořká čokoláda i další benefity:
- snižuje riziko srdečních onemocnění
- pomáhá v boji proti zánětům
- snižuje riziko vysokého krevního tlaku
- podporuje „dobrý“ cholesterol
Borůvky
Borůvky jsou sice výživné ovoce, zároveň ale mají málo kalorií.
Proto si je může dopřát i člověk, který redukuje svůj jídelníček a hubne.
Kromě toho jsou skvělým zdrojem antioxidantů.
Obsahují totiž antokyany, což jsou chemické látky, které mají antioxidační a protizánětlivé účinky.
Antokyany pomáhají také snižovat riziko srdečních onemocnění, snížit krevní tlak a jsou skvělým pomocníkem v boji proti špatnému cholesterolu.
Jahody
Zařadit jahody do svého jídelníčku určitě nebude problém.
Tyto červené šťavnaté plody jsou oblíbeným ovocem.
Kromě toho mají pro náš organismus řadu benefitů.
Stejně jako například borůvky jsou zdrojem antokyanů. Jsou to tedy skvělé zdroje antioxidantů.
Kromě toho ale také obsahují řadu vitamínů a minerálních látek. Z vitamínů jsou to C, A, E, K. Z minerálních látek potom draslík a mangan.
Jsou plné vody a vlákniny, proto mají také příznivé účinky na naše trávení.
Zároveň jsou skvělou prevencí proti arterioskleróze. Neboli tvrdnutí tepen.
Ostružiny
Ostružiny jsou skvělým zdrojem vitamínu C.
Ve 100 gramech ostružin je až 35 % doporučené denní dávky vitamínu C.
Ostružiny obsahují také vysoké množství antioxidantů, konkrétně antokyanů.
Pokud si uděláte čaj z ostružinových listů, získáte nápoj s protizánětlivými účinky.
Obsahují také vitamín B, konkrétně B8 (inositol), který má pozitivní účinky na ženskou plodnost.
Maliny
Maliny jsou vynikajícím zdrojem mnoha antioxidantů.
Obsahují také mangan, vitamín C a vlákninu.
Studie naznačují, že antioxidanty přítomné v malinách mohou pomoci zničit některé rakovinné buňky.
Antioxidanty a minerální látky v malinách zvyšují plodnost muže a produkci testosteronu.
Kustovnice čínská
Kustovnice, nebo také Goji, není v našich končinách běžným ovocem.
V obchodech ho najdete v sušené variantě.
Plody goji pochází z Asie a lidé v Asii používají toto pestrobarevné ovoce již více než 2000 let jako léčivou bylinu a doplněk stravy.
Kustovnice je zdrojem antioxidantů, které mají přínos pro naše zdraví.
Například antioxidant zeaxanthin, který pomáhá chránit zrak před stárnutím.
Kromě toho Kustovnice pomáhá:
- posilovat imunitu
- působí jako prevence proti zánětům
- v boji s rakovinovými buňkami
- obsahuje betakaroten, takže působí blahodárně i na pleť
Acai
Skvělým zdrojem antioxidantů, které se čím dál častěji dostává na náš stůl je Acai.
Acai je někdy také nazýváno jako ovoce bohů.
Jde o tmavě fialové bobule, které jsou podobné červenému rybízu. Její plody jsou ale větší.
Acai obsahují anthokyanin, což je antioxidant, který pomáhá v boji s volnými radikály, záněty a zdravou činností mozku.
Mají také vysoký obsah vlákniny a tuků prospěšných pro srdce.
Ořechy a semínka
Pekanové ořechy, vlašské ořechy, pistácie, kaštany, sezamová semínka.
Opět by neměly chybět v našem jídelníčku.
Jsou totiž bohaté na minerální látky, zdravé tuky a antioxidanty.
Pomáhají také snižovat hladinu špatného cholesterolu.
Červené zelí
Červené zelí obsahuje mnoho živin, včetně vitamínů A, C a K. A samozřejmě také antioxidanty.
Červené zelí, stejně jako jahody a borůvky obsahuje antokyany.
Ty, jak už jsem uvedla, pomáhají podporovat zdravé srdce, jsou prevencí rakoviny a jsou protizánětlivé.
Luštěniny
I luštěniny jsou skvělým pokrmem, který bychom si měli pravidelně dopřávat.
Kromě toho, že obsahují vlákninu, bílkoviny, vitamíny a minerální látky, jsou to také skvělé antioxidanty.
Obsahují polyfenoly, které mají příznivé účinky na naše zdraví.
Pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, chrání cévy, jsou protizánětlivé.
Působí jako prevence proti rakovině, osteoporóze ad.
Sójové boby například obsahují fytoestrogeny, které jsou podobné svým složením hormonu estrogen, a proto jsou vyhledávané ženami po menopauze, protože pomáhají vyrovnat hormonální nerovnováhu.
Koření
Není to jen o ovoci nebo zelenině.
I koření může být nositelem velkého množství antioxidantů.
Patří sem například kurkuma, která má mimo jiné antioxidační a protizánětlivé účinky.
Není ale jediná.
Velké množství antioxidantů najdeme i v hřebíčku, skořici, oreganu, rozmarýnu, šalvěji, tymiánu.
Nebo třeba ve vanilkovém lusku.
Jak to dopadlo?
Co si myslíte o antioxidantech teď?
Má smysl věnovat jim větší pozornost?
Já myslím, že ano.
Ale.
Antioxidant není zázračná pilulka, kterou sezobnete a vyvarujete se nějakého závažného onemocnění.
Není to ani nějaká zázračná sloučenina, která nám zajistí dlouhověkost.
Je to vlastně schopnost nějaké potraviny působit díky svému složení na nějaké negativní procesy, které probíhají uvnitř našeho těla.
A takových potravin jsou tisíce.
Těžko budeme každý den polykat stovky tablet s vitamíny a minerálními látkami.
Takže se znovu dostávám k tomu, že dlouhověkost je o komplexním přístupu k životu. Včetně toho, co jíme.
Strava by měla být co nejpestřejší. Každá potravina, každé ovoce, zelenina, luštěniny, ad., obsahuje jiné látky, vitamíny, sloučeniny. Díky pestré stravě tak pokryjeme značnou část antioxidantů.
Pak je to samozřejmě pobyt, prostředí, ve kterém žijeme. Zda probouzí více nebo méně volných radikálů.
Samozřejmě i umění odpočívat, spát a být v klidu je tou nejlepší cestou k tomu, žít dlouho a zdravě.
Napsat komentář