Zánět může být dobrý sluha, ale špatný pán.
Tohle přísloví se nejčastěji využívá v souvislosti s ohněm.
Já jsem ho dnes využila v souvislosti se zánětem.
Zánět totiž může tělu nejen pomoct, ale v případě kdy se neléčí a stává se z něj chronický zánět, tak už tělu škodí a může být příčinou vzniku závažnějších onemocnění.
Při prevenci proti zánětům, ale i při jejich léčbě nemusíte spoléhat jen na léky.
Je prokázané, že některé potraviny, resp. látky, které obsahují mohou při léčbě zánětu pomoct. Nebo působí jako prevence.
V tomto článku najdete některé z těchto potravin.
Některé možná jsou běžnou součástí Vašeho jídelníčku, některé do něj můžete přidat.
Kurkuma
Kurkuma je zářivě žluté koření, které má velmi široké využití jak v kuchyni, ale i v medicíně nebo kosmetice.
V syrovém stavu je podobná kořeni zázvoru. Jednotlivé plody jsou ale menší.
Z kurkumy se používá její oddenek, kořen. Ten se usuší a rozemele na prášek.
Kurkumu využívali už naši předkové, hlavně v čínské a ajurvédské medicíně.
Protizánětlivé účinky nejsou jediným jejím benefitem. Kurkuma zlepšuje trávení, má antibiotické účinky, antirevmatické účinky. Posiluje imunitu, pomáhá snížit cholesterol. Pomáhá i s prevencí proti závažným chorobám. Ať už je to rakovina, diabetes nebo Alzheimerova nemoc.
To ale není vše, těch benefitů je mnohem více.
Bobulové ovoce
Jahody, maliny, borůvky, ostružiny. Jsou nejenom úžasně chutné. Mají ale skvělé účinky i pro naše zdraví.
Bobulové ovoce obsahuje polyfenolové sloučeniny, které mají protizánětlivé účinky. Mezi nejpozoruhodnější polyfenoly v bobulích jsou tzv. antokyany.
Ty jsou zodpovědné za jejich výrazné zbarvení. Červenou, modrou a fialovou barvu.
Proběhla i řada studií týkající se antioxidačních vlastností bobulovin na lidské zdraví. Nicméně výsledky nebyly takové, jako v případě protizánětlivých účinků.
Jahody a další bobule Vám tedy pomohou nejen se záněty v těle. Díky jejich konzumaci snižujete také riziko kardiovaskulárních nemocí. A v neposlední řadě celkově posilují imunitní systém. Jsou totiž plné vlákniny, vitamínů a minerálů.
Tučné ryby
Tučné ryby jsou skvělým zdrojem bílkovin a omega-3 mastných kyselin s dlouhým řetězcem, kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA).
Ryby obecně obsahují Omega 3 mastné kyseliny, ale tučné ryby patří mezi jejich nejlepší zdroje.
Patří sem losos, sardinky, makrely, sledě a ančovičky nebo třeba tuňák.
Mají protizánětlivé účinky a najdeme v nich také důležitý vitamín D.
Omega 3 mastné kyseliny jsou důležité pro správnou činnost mozku, přispívají ke zdraví cév a srdce, snižují riziko psychotických poruch a obecně zvyšují odolnost organismu proti nemocem a chorobám.
Vitamín D je zase důležitý pro správný růst kostí, posílení svalů a srdce.
Tučné ryby bychom měli zařadit do svého jídelníčku ideálně alespoň 2x týdně.
Brokolice
Brokolice patří mezi brukvovitou zeleninu a společně s květákem, kapustou, růžičkovou kapustou, kedlubnou a zelím jsou opět položkami, které bychom měli pravidelně zařazovat do svého jídelníčku.
Výzkum ukázal, že konzumace velkého množství brukvovité zeleniny je spojena se sníženým rizikem srdečních chorob a rakoviny
Brokolice obsahuje sulforafan, což je antioxidant, který má protizánětlivé účinky.
Brokolice je bohatá na vitamín C, B1, B2, E, kyselinu listovou a vlákninu. Z minerálních látek jsou to potom vápník, draslík, fosfor a síra.
Avokádo
Avokádo nabízí různé užitečné sloučeniny, které chrání před zánětem a mohou snížit riziko rakoviny.
Má skvělé nutriční a výživové hodnoty.
Je bohatým zdrojem draslíku, mědi, hořčíku a fosforu. Z vitamínů jsou to C, E, K, H, B3 a B5.
Je to velmi tučné ovoce, ale obsahuje rostlinné tuky, které jsou zdravé a dobře zasytí.
Kromě protizánětlivých účinků pomáhá snižovat krevní tlak, posiluje srdce.
Zároveň je skvělým pomocníkem při léčbě ledvin, močových cest a jater.
Zelený čaj
Zelený čaj je jedním z nejzdravějších nápojů, které si můžete dopřát.
Je to silný antioxidant a má protizánětlivé účinky. A to díky látce EGCG, což je Epigalokatechin galát. Katechiny obecně mají pozitivní vliv na imunitu.
Zelený čaj snižuje riziko srdečních chorob, rakoviny, Alzheimerovy choroby, obezity a dalších zánětlivých onemocnění.
Obsahuje mimo jiné také vitamíny C, B2, E, beta karoten, kyselinu listovou. Kofein, theanin. Dále pak vápník, fosfor, mangan a chlorofyl.
Papriky a chilli papričky
Papriky a chilli papričky jsou nabité vitamínem C a antioxidanty, které mají silné protizánětlivé účinky.
Paprika také poskytuje antioxidant quercetin, který může snížit zánět spojený s chronickými onemocněními, jako je cukrovka.
Chilli papričky obsahují kyselinu sinapovou a ferulovou, které mohou snižovat záněty a podporovat zdravější stárnutí
Houby
My Češi jsme známí jako houbařský národ. Což je super, protože i houby jsou řazené mezi potraviny, které mají protizánětlivé účinky.
Na světě najdeme tisíce různých druhů hub. Některé jsou jedlé, některé jedovaté.
Rostou volně v přírodě, řada z nich je ale také pěstována komerčně. Například žampiony nebo houby shiitake.
Houby obsahují fenoly a další antioxidanty, které poskytují protizánětlivou ochranu. Některé z druhů hub ale obsahují fenolů a dalších prospěšných látek větší množství, takže jsou označované také jako mediciální houby. Sem patří Shiitake, Reishi, Korálovec ježatý (Lví hříva) a Čaga.
Houby mají také velmi nízký obsah kalorií a jsou bohaté na hořčík, fosfor, zinek, selen, měď vápník, železo. Vitamíny A, D a všechny vitamíny skupiny B.
Hroznové víno
Hroznové víno patří k nejzdravějšímu ovoci vůbec.
Podporuje imunitu, pomáhá s únavou, nervozitou a depresemi. Rozšiřuje cévy, takže krev pak proudí bez překážek.
V slupkách hroznů a jadérkách je obsažen resveratrolu. Což je opět skvělý antioxidant.
Hrozny zároveň obsahují tzv. antokyany. Ty mají protizánětlivý účinek a zároveň pomáhají snižovat rizika srdečních chorob, obezity, cukrovky, Alzheimerovy choroby, ale i očních vad.
Hrozny jsou z 80% složené z vody, obsahují řadu vitamínů a minerálních látek. Například křemík, draslík, železo, kyselinu askorbovou, vinnou, vitamín B3, P.
Extra panenský olivový olej
Extra panenský olivový olej je jedním z nejzdravějších tuků, které můžete jíst. Patří mezi zdraví nejprospěšnější suroviny.
Je bohatý na mononenasycené tuky a je základem středomořské stravy, která poskytuje řadu zdravotních výhod.
Hlavní protizánětlivé účinky jsou zprostředkovány antioxidanty. Klíčovým z nich je oleocanthal, u kterého bylo prokázáno, že funguje podobně jako ibuprofen, protizánětlivé léčivo.
Kromě toho je bohatý na vitamíny A, D, E, K.
Pomáhá snižovat cholesterol, podporuje metabolismus. Napomáhá trávení. Zlepšuje střevní mikroflóru.
Podporuje metabolizovat tuky a cukry. Posiluje játra, žlučník a tvorbu žluči.
Je vhodný pro diabetiky, při redukční dietě.
Zkrátka zařazením kvalitního extra panenského olivového oleje do svého jídelníčku uděláte svému tělu skvělou službu.
Hořká čokoláda a kakao
Nebojte se si dopřát a zařaďte do svého jídelníčku i čokoládu.
Mám na mysli kvalitní čokoládu. S obsahem alespoň 70 % kakaa. Čím víc, tím lépe.
Díky tomu Vaše tělo získá nejen antioxidanty, které pomohou se záněty.
Čokoláda obsahuje také flavanoidy, které mají podle studií pozitivní vliv na krevní tlak a kardiovaskulární systém.
Čokoláda je považována také za afrodiziakum.
Rajčata
Rajčata jsou super zeleninou. Samozřejmě nejlépe utrženou na vlastní zahrádce nebo od místního farmáře.
Mají vysoký obsah vitamínu C, draslíku a lykopenu. Což je antioxidant s protizánětlivými vlastnostmi.
Jelikož se lykopen lépe vstřebává společně s tuky, myslete na to při přípravě. Při vaření většinou nějaký tuk použijete.
Když si ale uděláte salát nebo ji rajče jen nakrájíte, pokapejte ho kapkou olivového oleje.
Když se podíváme na jejich nutriční hodnotu, tak v rajčatech najdeme řadu vitamínů i minerálů.
Vitamíny B1, B2, B6, C, A. Z minerálních látek potom vápník, fosfor, železo, draslík, měď.
Rajčata pomáhají čistit ledviny, léčit zánět močových cest, snižují cholesterol, zlepšují trávení. Působí preventivně proti infarktu.
Třešně
Skvělé, sladké ovoce, které nejenom úžasně chutná.
Mají také blahodárný vliv na naše zdraví. Jsou plné vitamínů a minerálních látek. Jako například vitamíny P, C, E, B a betakaroten. Z minerálů například hořčíku, železo, jód, fosfor, zinek, vápník, draslík a křemík.
Obsahují antioxidanty, jako jsou antokyany a katechiny, které snižují různé záněty, artritidu a paradentózu.
Třešně také mimo jiné pomáhají čistit ledviny, játra a krev.
Díky vysokému obsahu jódu pomáhají s problémy se štítnou žlázou.
Ořechy
Vlašské ořechy, lískové, pistácie, kešu, para ořechy nebo mandle.
To jsou jen některé druhy ořechů, které jsou skvělou součástí našeho jídelníčku.
Jsou nejen chutné, ale mají i výborné nutriční hodnoty.
Ořechy jsou zdrojem nenasycených tuků a vysoce kvalitních bílkovin.
Mají pozitivní vliv na krevní tlak, cholesterol, napomáhají regeneraci po fyzické i psychické zátěži.
Jsou zároveň silnými antioxidanty.
Každý z jednotlivých druhů má trošku jiné vlastnosti.
Například vlašské ořechy obsahují nejvíce antioxidantů ze všech druhů. Mandle zase obsahují nejvíce vlákniny. Pistácie jsou zase plné draslíku a kešu ořechy jsou nabité železem.
A stejně jako všechny výše uvedené potraviny mají protizánětlivé účinky.
Kurkuma a 13 dalších protizánětlivých potravin
Shrňme si to a přidejme do našich jídelníčků tyto potraviny, které působí v našem těle proti zánětům.
- Kurkuma
- Bobulové ovoce
- Tučné ryby
- Brokolice
- Avokádo
- Zelený čaj
- Papriky a chilli
- Houby
- Hroznové víno
- Olivový olej
- Čokoláda
- Rajčata
- Třešně
- Ořechy
Chcete žít dlouhý a kvalitní život?
Není to o tom, každé ráno do sebe nasypat hrst různých vitamínů a doplňků.
Stejně tak to není o tom, že budete žít ve stresu, cpát do sebe smažené jídlo z fastfoodů a zapíjet to litry slazených limonád. A pak si vzít nějakou „zázračnou pilulku“ která všechny tyhle neduhy zakryje a vyřeší.
Je to celkově o životním stylu.
Když se zaměříme čistě na jídlo, tak jde o to mít co nejpestřejší jídelníček.
Zařadit do něj dostatek kvalitního masa, zeleniny, ovoce, vlákniny, zdravých tuků. Nevyhýbat se cíleně některým složkám potravy.
Díky tomu totiž přirozeně získáte potřebné živiny a nemusíte pak spoléhat na zázračné pilulky.
Pokud ovšem víte, že některé z potravin nemůžete jíst a díky tomu Vám chybí v těle důležité látky a vitamíny, nevadí.
Je úplně v pořádku pomoci si nějakým doplňkem stravy.
Napsat komentář