Rakovina – slovo, které v nás vyvolává obavy a zároveň pocit bezmoci.
Přestože věda stále hledá odpovědi na mnoho otázek okolo rakoviny, jedno je jisté…
To, co (ne)jíme, ovlivňuje riziko vzniku rakoviny.
U jídla platí základní princip…
Špatné jídlo nám ublíží více, než nám správné jídlo dokáže pomoci.
Chcete žít déle, zdravě a předejít tikající bombě jménem rakovina?
Tady je 6 způsobů stravování, které sníží riziko (bohužel ne na nulu), že Vás rakovina potká.
Rakovina jako druhý nejčastější zabiják
Rakovina je po kardiovaskulárních onemocnění druhou nejčastější příčinou úmrtí.
Šílená statistika je, že…
Každý třetí člověk v Česku onemocní rakovinou. (Zdroj: Všeobecná Fakultní Nemocnice Praha, 2023)
Existuje více než 200 různých typů rakoviny.
Příčiny mohou být různé, existuje hned několik teorií, na které vědci hledají názor. Co ale víme téměř jistě je, že rakovina vzniká v důsledku mutace buněk.
Zmutované buňky se začnou množit, shlukovat, a nakonec vytvoří nádor. Ten může obsahovat miliony rakovinných buněk.
Obrovské nebezpečí rakoviny tkví v tom, že tyto rakovinné buňky nemusí zůstat hezky na jednom místě v tom nádoru, ale dokáží se dostat do celého těla a tam tvořit další nádory.
Za normálních podmínek, si tělo se zmutovanými buňkami poradí a zničí je. Ale ne vždy imunitní systém dokáže identifikovat problém a vyřešit ho. Nepomáhá k tomu fakt, že se jedná o buňky z našeho vlastního těla, a tedy pro imunitní systém „přátelské buňky”.
Riziko, že rakovina vznikne, nejde stoprocentně snížit.
Existují určité rizikové faktory, které ovlivnit dokážeme a mají přímý vliv na to, zda se nás rakovina týká nebo ne.
Obezita jako rizikový faktor rakoviny
To, že máte nadváhu nebo jste obézní, neznamená automaticky, že se u Vás objeví rakovina. Ale máte vyšší riziko. A to se navíc zvyšuje v čase.
To znamená, že čím déle trpíte nadváhou nebo obezitou, tím máte vyšší šanci na rakovinu.
A čím je to způsobeno? Hned z několika důvodů.
Zvyšuje hladinu estrogenu
Tuková tkáň, zejména v břiše, produkuje estrogen.
Vysoké hladiny estrogenu jsou spojeny se zvýšeným rizikem některých druhů rakoviny.
Například rakoviny prsu u žen po menopauze, nebo rakoviny děložní sliznice.
Estrogen totiž může způsobit častější dělení buněk v prsu a děloze, což zvyšuje riziko vzniku rakoviny. (Zdroj: American Society of Clinical Oncology)
Zvyšuje hladiny inzulínu a růstových hormonů
Příliš mnoho tělesného tuku může způsobit zvýšení hladiny inzulínu a růstových hormonů, což buňkám říká, aby se dělily častěji.
To zvyšuje pravděpodobnost, že se pár zmutovaných rakovinné buněk, které by časem zemřely, stihne rozmnožit a neštěstí je na světě.
Vysoké hladiny inzulínu a růstového faktoru mohou podporovat rozvoj rakoviny tlustého střeva, ledvin, prostaty a endometria.
Zvyšuje hladinu leptinu v krvi
Tukové buňky produkují hormony zvané adipokiny, které mohou stimulovat nebo blokovat buněčný růst.
Například hladina adipokinu zvaného leptin v krvi se zvyšuje společně s tím, jak se zvyšuje množství tělesného tuku.
A vysoké hladiny leptinu zase mohou podporovat odchylky při dělení buněk.
Místo aby se buňka rozdělila na dvě zdravé, tak se při dělení dojde k poručení DNA a následně k mutaci.
Oslabuje imunitní systém
Rakovinné buňky pocházejí z našeho těla, takže pro imunitní systém je náročné rozpoznat jako hrozby.
I tak si s tím dokáže poradit a likviduje buňky, které se chovají jinak než normálně.
Jenže obezita oslabuje imunitní systém, který má plné ruce práce s tím, co se děje v těle. Pak nemá tolik prostoru rozpoznat a zničit rakovinné buňky.
Obezita je také často spojena s tichým zabijákem jménem chronický zánět…
Chronický zánět jako rizikový faktor rakoviny
Chronický zánět je dalším rizikovým faktorem vzniku některého typu rakoviny. (Zdroj: The National Center for Biotechnology Information)
Poškozuje DNA
Zánět mimo jiné produkuje škodlivé látky, jako jsou volné radikály, které poškozují DNA.
Poškozená DNA může způsobit mutace, které by mohly změnit normální buňky na rakovinné buňky.
Zvyšuje růst buněk
Zánět signalizuje tělu, aby opravilo poškozenou tkáň. To znamená, že se tvoří nové buňky, které mají opravu zajistit.
Jenže více buněk znamená více příležitostí pro mutace, a to znamená vyšší riziko, že se objeví rakovina.
Zvyšuje produkci chemikálií
Buňky zapojené do zánětu uvolňují chemické látky (jako jsou cytokiny), které mohou podporovat růst nádorů a pomáhat rakovinným buňkám přežít, šířit se a vyhýbat se imunitnímu systému.
Některé zánětlivé chemikálie podporují tvorbu nových krevních cév (angiogenezi), které nádory potřebují pro svůj růst a šíření. Poskytnutím krevního zásobení může zánět podpořit vývoj nádoru a metastázy.
Negativně ovlivňuje imunitu
Chronický zánět může vést k únavě imunitního systému, kdy se imunitní buňky časem stávají méně účinnými. To ve výsledku vede k tomu, že je hůře schopen nacházet a ničit abnormální buňky.
A zároveň může změnit rovnováhu typů imunitních buněk, což někdy vede ke zvýšení regulačních T buněk, které potlačují imunitní reakce. To pak může pomoci rakovinným buňkám vyhnout se imunitnímu systému a růst si jak chtějí.
Vyvarujte se oběma rizikovým faktorům
Je vůbec možné pomocí jídla, které si každý den dáváme na talíř, podpořit své tělo tak, aby se neobjevila rakovina?
Určitě ano.
Vraťme se k větě v úvodu článku. Ta myslím vystihuje naprosto všechno.
Špatné jídlo nám ublíží více, než nám správné jídlo dokáže pomoci.
Zatím nemáme přesný způsob, jak pomocí jídla rakovinu uzdravit.
Ale zcela určitě snížíte riziko rakoviny, když se vyvarujete špatnému jídlu. Pozor – snížíte riziko, neplatí, že 100 % rakovinu nedostanete.
Jak se tedy vyvarovat obezity a chronických zánětů v těle?
Stačí se řídit následujícími zásadami.
A věřím, že to pro pravidelné čtenáře našeho blogu to nebude nic nového 🙂
1. Přestaňte smažit
Smažení je snad nejhorší způsob, jak si připravit jídlo.
Když si dáte smažený řízek nebo kapra jednou za rok na Vánoce, tak díky tomu určitě nedostanete rakovinu.
Problém ale vzniká a riziko se zvyšuje, když smažení volíte jako způsob přípravy několikrát do týdne. A je jedno, jestli smažíte maso nebo sýr.
Výsledek je totiž stejný.
Při smažení při vysokých teplotách totiž vznikají nebezpečné sloučeniny, které jsou pro tělo škodlivé, karcinogenní, to znamená že zvyšují riziko, že se objeví rakovina. Konkrétně je to například akrylamid a heterocyklické aminy. (Zdroj: National Cancer Institut)
Výsledkem jsou sice krásně dozlatova usmažené a křupavé hranolky, nebo řízek a karbanátek, ale také spousta nebezpečných látek, které společně s nimi sníme a v těle pak nadělají paseku.
A zároveň platí, že čím tmavší si to usmažíte, a čím větší teplotu zvolíte, tak tím hůř, protože tím více tam vzniká těch nebezpečných sloučenin.
Kromě toho, že smažení samo o sobě zvyšuje riziko rakoviny, také zvyšuje riziko obezity a zánětů, což jsou dva známé rizikové faktory rakoviny.
2. Vyhýbejte se uzeninám
Uzeniny jako párky, klobásy, slanina, trvanlivé a jiné salámy, ale třeba i uzené maso.
WHO neboli Světová zdravotnická organizace řadí potraviny jako nejčastější příčiny vzniku rakoviny tlustého střeva.
A Česká republika ve statistice tohoto onemocnění je bohužel už dlouhá léta na předních příčkách.
Všechny uzeniny potraviny totiž obsahují velké množství soli, dusičnanů, dusitanů a dalších konzervačních látek. (Zdroj: Cancer Research UK)
Ty nejen že vedou k zánětlivým procesům v těle a mohou být tedy příčinou chronického zánětu.
Ale také škodí v našem střevě, konkrétně buňkám střeva.
A čím více poškozených buněk, tím více zánětu, a to znamená také vyšší riziko rakoviny.
3. Omezte potraviny s přidaným cukrem
Není pravda, že rakovina se živí cukrem. (Zdroj Canadian Cancer Society)
Rakovinové buňky jsou schopné si brát energii i z tuku nebo z kyslíku.
Cukr jako takový nemůžeme sice označit jako karcinogenní látku, ale neznamená, že neškodí vůbec.
Cukr a potraviny s vysokým obsahem cukru totiž jsou živnou půdou pro vznik zánětů a obezity.
A obezita a zánět, jak už víte, jsou rizikovým faktorem rakoviny.
4. Ignorujte polotovary a zpracované potraviny
Sice jich jsou plné regály, ale to neznamená, že jsou zdravé.
Polotovary a vysoce zpracované potraviny (konzervy, mražená hotová jídla, sušenky, různé koblihy a buchty, ad.) také nejsou to pravé ořechové, co byste měli často jíst.
Aby dlouho vydržely, tak musí obsahovat spoustu konzervantů, barviv a dalších přísad, které v minimálním množství tělu sice neškodí. Pokud na nich ale postavíte svůj jídelníček, tak už je to problém.
Navíc obsahují často přidaný cukr, velké množství soli a trans mastné kyseliny.
A to všechno jsou látky, které nejsou našemu tělu přirozené a mohou přímo nebo nepřímo znamenat zvýšené riziko vzniku rakoviny.
Nejen že spouští v těle zánětlivou reakci, ale jídelníček postavený na těchto potravinách je kalorickou bombou, a to přináší nadváhu a obezitu. (Zdroj: Better Health)
5. Dopřejte si méně soli
Jídla s vysokým obsahem soli poškozují střeva. (Zdroj Leukemia & Lymphoma Society)
Sůl čerpá vodu z buněk, které tvoří střevní stěnu. To vede k jejich poškození, zánětu a tyto buňky jsou pak náchylnější vůči karcinogenním látkám.
Poškozená střevní stěna znamená přináší horší imunitu, protože všichni víme, že naše imunita se nachází ve střevech.
A horší imunita znamená horší schopnost těla vyhledávat poškozené buňky, které se mohou změnit v rakovinné.
Narušená střevní rovnováha sebou přináší zánět, který je sám o sobě rizikovým faktorem rakoviny.
Sůl je opravdu nad zlato. Naše tělo sůl potřebuje, ale čeho je moc, toho je příliš.
6. Používejte přírodní tuky a oleje
Důležitou součástí jídelníčku jsou tuky.
Některé tuky jsou spojeny se zvýšeným rizikem rakoviny, zatímco jiné můžou naopak podpořit prevenci.
Vyhněte se tzv. trans tukům, neboli trans mastným kyselinám. Ty vznikají při průmyslovém ztužování tuků. A potom také při smažení, když se tuky a oleje zahřívají na vysokou teplotu.
Najdete je v margarínech, trvanlivém pečivu, různých sušenkách a laskominkách. Ztužený tuk někteří výrobci přidávají do čokoládových polev. Hlavně v těch levnějších variantách.
Řepkový olej, slunečnicový olej, rostlinný olej. Tyhle typy olejů byste měli určitě omezit.
Proč omezit rostlinné tuky?
Obsahují totiž velké množství Omega 6 mastných kyselin a málo Omega 3 mastných kyselin.
Pro své zdraví potřebujeme oba, ale ve vyváženém množství.
Nedostatek Omega 3 a naopak nadbytek Omega 6 je živnou půdou pro záněty.
A tedy mají souvislost i s rakovinou.
Naopak třeba olivový olej (Omega 9), avokádový, ořechy a semínka, ale i živočišné tuky jako sádlo či máslo, jsou pro zdraví dobré, ačkoliv prodejci margarínů tvrdí opak.
Dodejte svému tělo to správné palivo
Jídlo má zcela zásadní dopad na naše zdraví.
Představte si naše tělo jako auto.
Pokud natankujete špatné palivo, daleko nedojedete. A za čas Vás čeká hodně drahá oprava motoru.
Stejné je to i u jídla.
Když budeme jíst humusy, tak nejen že tělu nedodáme energii, ale zároveň si v těle napácháme obrovskou paseku.
Způsobíme si záněty, problémy s trávením, se srdcem, cévami a třeba i přivoláme rakovinu.
Na tom, co jíme, obrovsky záleží.
Často v médiích zaznívá, že jíme nekvalitní potraviny, protože jsou levné.
Aby nebyly, když místo masa je tam tuna náhražek. A aby to chutnalo a vypadalo jako maso, musí se tam přidat barviva, dochucovadla, zvýrazňovače chuti a další svinstva.
Pokud chcete snížit riziko rakoviny, a nejen to, přemýšlejte trochu více o tom, co si dáváte na talíř.
Zdravé jídlo nemusí být drahé, to je častý mýtus.
Když používáte základní suroviny, tak paradoxně ještě ušetříte, a navíc svému zdraví jenom prospějete.
Napsat komentář