Kolagen je zázračný protein, které si naše tělo tvoří samo.
Je to základní pojivo všech buněk, které v těle máme.
Najdeme ho v kůži, chrupavkách, kostech, šlachách, ale i stěnách cév, očích a dalších tkáních.
Kolagen pomáhá také při obnově odumřelých buněk a pomáhá růstu nových.
Vedle stárnutí, se kterým moc neuděláme, si na kolagen brousí zuby devět nemilosrdných nepřátel.
Objevte je, vyhněte se jim a připravte své tělo na dlouhý a pevný život.
Kolagen je základní pojivo našeho těla
- Dodává strukturu, pevnost a odolnost měkkým i tvrdým tkáním.
- Tvoří asi 70 % – 80 % lidské kůže, které opět dodává pevnost a pružnost.
- Má pozitivní vliv na zdraví kostí, hlavně jejich hustotu a pevnost.
- Podporuje zdraví klubů a kloubní chrupavky
- Pomáhá při hojení ran a poranění
- Snižuje vypadávání vlasů, protože posiluje pokožku hlavy
- Zabraňuje lámaní nehtů
- Podporuje zdraví střeva, protože pomáhá udržet zdravou střevní stěnu
- Prospívá kvalitnímu spánku
Kolagen je zásadní látka, které potřebujeme mít dostatek.
Nachází se totiž v každičkém kousku našeho těla.
A pokud ho máme málo, tak to neznamená jen vrásky a padající vlasy.
Stárnou a ochabují naprosto všechny tkáně v těle, včetně orgánů.
Co nám ničí kolagen
Jak stárneme, naše tělo ztrácí schopnost tvořit dostatek kolagenu.
Je to přirozený jev, který můžeme zpomalit, ale těžko ho 100 % zvrátíme.
Pilulku nesmrtelnosti zatím nikdo nenašel, takže stárnout prostě budeme.
Záleží ale na našem životním stylu, jestli budeme ještě víc přikládat pod kotel a ničit ještě rychleji kolagen ve svém těle.
Kromě stárnutí, tady jsou i další zabijáci kolagenu.
1. Kouření
To, že kouření škodí našemu zdraví ví každý. Nejde jen o to, že zvyšuje riziko rakoviny, vede k onemocnění srdce a cév a plicním nemocem.
Kouření ničí kolagen, elastin a snižuje estrogen, což jsou látky, které jsou nezbytné pro zdravou a pevnou pokožku.
Kouření také připravuje tělo o vitamín C, který je nezbytný pro produkci kolagenu v těle.
Podporuje vznik chronických zánětů, které samy o sobě také ničí kolagen.
Nikotin zužuje cévy v blízkosti povrchu pokožky, takže kyslík a živiny se nedostávají kam je potřeba.
Takže to jsou jen další a další argumenty, proč kouření není dobrý nápad.
2. Příliš mnoho UV záření
Pravidelný pobyt na sluníčku je důležitý pro to, aby tělo mělo dostatek vitamínů D.
Nic se ale nemá přehánět, protože příliš mnoho slunění může naopak zdraví škodit.
Tedy za předpokladu, že nepoužíváte opalovací krém s dostatečným ochranným faktorem proti UV záření.
UV paprsky mohou totiž stimulovat enzymy, které rozkládají kolagenová vlákna, čímž urychlují stárnutí pokožky.
Týká se to zejména UVA záření, které proniká do dermis (to je střední vrstva kůže) a rozkládá kolagen v těle.
Takže pobyt na slunci ano, ale opatrně.
3. Příliš mnoho cukru
Cukr je nepřítelem kolagenu a ač to málokdo ví, tak cukr je zodpovědný za stárnutí kůže „zevnitř“.
Může za to tzv. glykace. To je proces, kdy se přebytečné molekuly cukru naváží na kolagenová vlákna, ztuhnou a naruší jeho strukturu.
Takže je potřeba omezit spotřebu cukru, ale i potravin, kde je velké množství přidaného cukru. Tedy různé cukrovinky a slazené nápoje.
Glykaci ale mohou spustit kromě cukru i další potraviny, které mají vysoký glykemický index.
To jsou potraviny, které když sníme, tak dojde k okamžitému vzestupu hladiny krevního cukru.
Patří sem kromě cukru a cukrovinek i bílá mouka, alkohol, a potraviny s vysokým obsahem sacharidů.
4. Nedostatek vitamínu C
Možná Vás to na první pohled nenapadne, ale nedostatek vitamínu C nemá vliv jen na naši imunitu.
Ale i na hladinu kolagenu v těle.
Lidské tělo totiž vyrábí kolagen pomocí kompletní řady živin, jako jsou vitamíny, stopové prvky, enzymy, koenzymy a aminokyseliny.
A nejdůležitějším vitamínem, který je nejzákladnějším stavebním prvkem, ze kterého je kolagen postaven, je vitamín C.
Takže nedostatek vitamínů C je předpokladem toho, že tělo nemůže produkovat dostatek kolagenu.
5. Dlouhodobý stres
Stres může být dobrý sluha, ale špatný pán. Krátkodobý stres je pro tělo přirozený a pomůže nám zvládnout nějakou situaci.
Ale chronický stres není ani přirozený, ale pro tělo prospěšný.
A škodí i kolagenu.
Dlouhodobý stres totiž může zvyšovat hladiny kortizolu, stresového hormonu.
A vysoké množství kortizolu vede k zánětu, tím se v pokožce aktivují enzymy, které rozkládají kolagen.
6. Chronický zánět
Představte si své tělo jako rušné staveniště. Kolagen je pevné lešení, které drží vše pohromadě.
A zánět je takový výtržník, který na staveništi neustále hází jiskry a zakládá požáry.
Při chronickém zánětu tyto požáry neustávají a začnou poškozovat kolagenové lešení.
Je sice pevné a stabilní, ale neustálé útoky a požáry ho nahlodávají a likvidují.
Chronický zánět je právem označován za tichého zabijáka, který škodí v našem těle a škodí i kolagenu.
Chronický zánět spouští uvolňování enzymů, jako jsou matrix metaloproteinázy (MMP), které hrají roli při rozkladu kolagenu.
Zánět také může stimulovat produkci volných radikálů, tedy zvyšovat oxidační stres, který může poškodit kolagenová vlákna a narušit produkci kolagenu.
Zánětlivé cytokiny, které se při zánětu uvolňují opět brání produkci kolagenu a ničí stávající.
A v neposlední řadě autoimunitní onemocnění, například revmatoidní artritida, přímo ovlivňují tkáně bohaté na kolagen, například klouby. A ničí kolagen například v těchto kloubech.
Zlikvidujte tedy chronické záněty a obnovte si poškozené lešení.
7. Špatná strava
To, co si dáváme na talíř je zásadní v mnoha ohledech.
Pokud totiž naše jídlo neobsahuje dostatek vitamínů a minerálních látek, trpí i kolagen.
Nejen vitamínů C, který je pro tvorbu kolagenu klíčový.
Zinek spolu s vitamínem C a mědí jsou nezbytné pro přeměnu aminokyselin na kolagen.
A pokud ho jich nemáme dostatek, tak nemůže nový kolagen vznikat.
Základem jídelníčku by měla být pestrá strava, která dodá tělu všechny potřebné živiny.
Tučná jídla, hodně cukru může také podporovat vznik zánětů, které kolagen poškozují. Stejně jako samotný cukr.
A pokud nám na talíři chybí ovoce a zelenina, tak zase naše tělo nedostává dostatek antioxidantů.
Protože …
8. Nedostatek antioxidantů
Samotnou kapitolou mezi potravinami jsou antioxidanty.
I absence antioxidantů na našem talíři znamená bariéru pro tvorbu kolagenu.
Antioxidanty jsou chemikálie, které chrání buňky, včetně kolagenu, před poškozením.
Obsahující antokyany, které se nacházejí v červených, fialových a modrých potravinách a které pomáhají zvyšovat hladinu kolagenu.
Neznamená to, že všechny antioxidanty přímo zvyšují kolagen.
Ale všechny jej pomáhají chránit před toxickými účinky cukru, kouření, alkoholu, zánětů, stresu a toxinů z ovzduší.
Antioxidanty jsou hlavně v ovoci a zelenině, ale také v ořechách a semínkách.
Silným antioxidantem je také třeba kurkuma, ale i další koření. Zázvor, skořice, hřebíček.
9. Málo spánku
Nedostatečný spánek může ovlivnit produkci kolagenu a opravné mechanismy v těle obecně.
Během hlubokého spánku totiž tělo prochází různými opravnými procesy, včetně obnovy kolagenu.
Kromě toho nedostatek spánku přináší únavu, zvyšuje zánět, narušuje imunitní systém a zvyšuje stres.
To všechno buď zpomaluje produkci kolagenu anebo zvyšuje rychlost jeho odbourávání.
Takže dospělý člověk by si měl dopřát každý den alespoň 7-9 hodin spánku.
Chcete být zdraví? Doplňujte kolagen
Doplňování kolagenu se tedy zdá jako správná cesta.
Nejde jen o to, že budete krásnější 🙂
Lepší pleť, vlasy, nehty. To je super, ale není to to nejdůležitější.
Daleko větší přínos má kolagen pro naše zdraví jako takové.
Možností, jak doplnit kolagen je více a každý z nás si může vybrat tu svou cestu.
Zařaďte do jídelníčku dostatek potravin bohatých na kolagen
Jednak můžete vsadit na potraviny, které jsou bohaté na kolagen anebo podporují jeho produkci v těle.
Takže masové vývary, maso, ryby, vejce, ořechy, semínka, citrusy, ad.
Nebo můžete vsadit na doplňky stravy s kolagenem
I tady máte na výběr.
Jednak si můžete zvolit formu. Nejčastěji můžete sehnat tablety nebo sypký prášek, který se rozpouští ve vodě.
A zároveň i zdroj, ze kterého se kolagen získává (hovězí, vepřový, rybí).
Každý ze zdrojů obsahuje trošku jiný typ a specificky se zaměřuje na jinou oblast.
Ale s žádným nešlápnete vedle.
Daleko důležitější je zaměřit se na to, aby ho Vaše tělo dokázalo snadno vstřebat.
Tady je asi nejlepší rybí kolagen.
Rybí kolagen má oproti například hovězímu nebo vepřovému jednu obrovskou výhodu.
A to, že tělo ho dokáže vstřebat 1,5krát účinněji.
A to z toho důvodu, že má ze všech typů kolagenu nejmenší velikost částic a také nejnižší molekulovou hmotnost.
Díky tomu může lépe procházet přes stěnu střeva do krve a odtud do všech částí těla.
Rybí kolagen s vitamíny C a B3
Potravinový doplněk Modrý kolagen kombinuje rybí kolagen s vitaminy C a B3 pro maximální účinek.
Vitamín C je nezbytným pomocníkem při tvorbě kolagenu a může pomoci zlepšit jeho vstřebávání a účinnost v těle. Kromě toho působí jako antioxidant a pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály, což může pomoci zlepšit zdraví pokožky, vlasů a nehtů.
Vitamín B3 (niacin) má vliv na funkci buněk a pomáhá zlepšovat cirkulaci krve, což může pomoci snížit viditelnost vrásek a zlepšit celkový vzhled pokožky. Kromě toho pomáhá udržovat zdraví nervového systému a podporuje metabolické funkce těla.
Doplňujte kolagen a zůstaňte zdraví
Kolagen je látka, na kterou bychom neměli rozhodně zapomínat.
Stojí za to na kolagen zaměřit a zařadit jeho doplňování do každodenní rutiny.
S přibývajícími roky naše tělo ztrácí ten kolagen, který už má. A zároveň hůř doplňuje nový.
Se stárnutím nic neuděláme.
S čím ale můžeme něco udělat, je náš životní styl.
To, co jíme, jak moc se stresujeme, jak kvalitně spíme, ad.
Pokud se těmto zabijákům kolagenu vyhnete, nebudete přicházet o důležitou součást zdraví a dlouhověkosti – kolagen.
S jakým nepřítelem kolagenu bojujete nejvíc?
Objevili jste svého nepřítele? Nebo už jste ho překonali? Dejte nám vědět své zkušenosti.
Napsat komentář