Kolagen pro pleť bez vrásek, krásné lesklé a silné vlasy, pevné nehty.
To je jeden z pohledů.
Ale je tu důležitější a často přehlížený pohled. Ten zdravotní.
Kolagen totiž potřebujeme pro dlouhý aktivní život.
Představte si ocel ve vyztuženém betonu. Kolagen je taková ocel v našem těle. Bez něj nebudeme držet pohromadě.
Je to lepidlo, které drží pohromadě tkáně a buňky v našem těle.
Pozoruje u sebe tyto příznaky?
Každý člověk přibývajícími roky ztrácí kolagen a projevuje se to různými způsoby.
Některé jsou čistě estetické a snadno si jich všimneme.
Jiné jsou skryté, nebo nemusí člověka hned napadnout, že za ně může nedostatek kolagenu. A takové jsou pro zdraví zásadní.
Méně elastická kůže
Problémy s pokožkou jsou snadno viditelné.
Mohou se objevit
- vrásky
- povislá pleť a kůže na těle
- suchá a unavená pokožka, která na první pohled postrádá hydrataci
Kolagen je totiž součástí pokožky a zajišťuje její pevnost, pružnost.
A pokud je ho nedostatek, dochází právě k tomu, že rozpadají kolagenová vlákna, a díky tomu se objevují vrásky. Pleť není tak pevná a je náchylnější k vnějším vlivům. Třeba nedokáže udržet potřebné množství vody.
Lámavé nehty a řídnoucí vlasy
Mezi další příznaky, které jsou viditelné jsou problémy s nehty a vlasy.
Nehty jsou slabé, více se lámou.
Vlasy jsou šedivé, suché a vypadávají.
Nehty, pokud nemají dostatek kolagenu ztrácí pevnost, snadno se lámou a třepí. Kolagen také posiluje nehtové lůžko.
Na padání vlasů má vliv pokožka na hlavě. Pokud v ní chybí kolagen, není tak pevná a vlasové folikuly se hůře drží.
Problémy s klouby
Kolagen je součástí kloubní chrupavky, takže má přímý vliv na zdraví kloubů.
Nedostatek kolagenu v chrupavce a vazech kolem kloubů se projevuje
- bolestí kloubů
- ztuhlostí končetin
- sníženou pohyblivostí
Zhoršilo se trávení
Kolagen je důležitý pro udržení zdraví střev.
Konkrétně jde o stěnu střeva, tzv. střevní výstelku, její sílu a celistvost.
Pokud střevo „netěsní“, do těla se mohou dostávat látky, které tam nepatří.
Objevují se problémy s trávením, objevují se záněty střev, případně závažnější střevní onemocnění.
Hůře se hojí rány a a drobná poranění
Kolagen pomáhá při hojení a obnově tkáně, když si uděláte nějakou ránu. Říznete se, škrábnete, aj.
Pokud je v těle kolagenu nedostatek, rána se hůře hojí. Trvá déle, než se objeví zdravá tkáň. To může vést k častějším zánětům a dalším nežádoucím projevům.
Jestli u sebe pozorujete některý z výše uvedených příznaků, na vině může být kolagen. Jeho nedostatek.
Kolagen drží tělo pohromadě
Kolagen je bílkovina, která se přirozeně vyskytuje v našem těle.
A je pro nás doslova životně důležitý.
Kolagen je základním pojivem buněk v chrupavkách, kostech, šlachách, kůži, ale i stěnách cév, zubech, očích a ostatních tkáních v těle.
Najdeme ho prakticky kdekoliv ve svém těle a je naprosto nezbytný pro život.
Bez kolagenu bychom se doslova „rozpadli“.
Mladé tělo si kolagen tvoří přirozeně
Kolagen si v těle tvoříme sami z několika aminokyselin, nejběžněji jsou to glycin, prolin a hydroxyprolin. Tyto aminokyseliny mají klíčový význam při vytváření struktury a pevnosti kolagenních vláken.
Tyto aminokyseliny získáváme hlavně z jídla. Například z masa, luštěnin a mléčných výrobků, vajec, chřestu, zelí, hub, ad.
Aby tělo přeměnilo aminokyseliny na kolagen, využívá k tomu různé vitamíny a minerály. Hlavně vitamín C, zinek a měď.
Ale s přibývajícím věkem máme kolagenu méně
Jenže jak stárneme, zhruba od 30 let, tak naše tělo hůře vstřebává živiny, a tedy i aminokyseliny.
To ve výsledku vede k nižší produkci kolagenu, který je nezbytný pro pevnost tkání a orgánů.
Ale nejen k tomu, že ho tělo dokáže vyprodukovat méně. Ale i ten, který má, tak už nevyužije naplno.
To je i důvod, proč stárneme.
Zároveň i náš životní styl ovlivňuje, kolik kolagenu tělo dokáže vytvořit, a hlavně zužitkovat. Prach, smog, UV záření, ale i vysoce průmyslově zpracované potraviny plné konzervantů, barviv a dalších dobrot, alkohol, kouření. To je jen malý výčet látek, které ničí kolagen.
A je nezbytné jednak podpořit to, aby ho tvořilo víc. Třeba zařazením vhodných potravin do jídelníčku.
Nebo doplnit přímo kolagen zvenčí.
Dopřejte svému tělu dostatek kolagenu
Takže doplnění kolagenu je důležité pro každého po 30 letech. Mladší ho potřebují méně a tím, jak stárneme, tak ho potřebujeme více a více.
Můžete se zaměřit čistě na jídlo a zařadit do svého jídelníčku více potravin, které obsahují kolagen.
Nebo v nich najdeme aminokyseliny pro tvorbu kolagenu důležité.
Nejčastěji to jsou:
- různé masové vývary, ale nejen z masa, ale celých částí, aby tam byly i kosti nebo třeba kůže
- rybí vývary
- maso: hovězí, vepřové, kuřecí, krůtí, zvěřina
- ryby: losos, tuňák
- vejce
- ořechy a semínka
Nepřímo pak tvorbě kolagenu pomohou potraviny, které obsahují vitamín C, tzn.
- citrusy
- bobulové ovoce
- papriky
- salát
- kapusta – ta kromě vitamínu C obsahuje hodně mědi a zinku, tedy tří látek, které tělo pro tvorbu kolagenu potřebuje
Takže vybrané potraviny mohou pomoci doplnit chybějící kolagen, případně podpořit jeho tvorbu.
Ne vždy to ale musí stačit a ve vyšším věku je možná potřeba už sáhnout po doplňku stravy s kolagenem.
Doplňky stravy s kolagenem
Kolagen je určitě jeden z nejčastěji užívaných doplňků, hlavně u starších lidí, které trápí často bolavé klouby.
V televizi se hlavně před Vánoci roztrhne pytel s reklamou, abychom našim rodičům a prarodičům pod stromeček koupili „něco“ na klouby.
U kolagenu je dobré se zaměřit na to, o jaký typ kolagenu jde, respektive z jakého zdroje se získává.
Hovězí a vepřový kolagen
V souvislosti s klouby se často používá hovězí nebo vepřový kolagen.
Jeho výhoda je, že je to levný zdroj, dobře dostupný.
A obsahuje hlavně I. a II. typ kolagenu, tedy toho, je tedy pomocníkem pro růst a opravu kostí, vazů, šlach a kůže a zároveň podporuje zdraví chrupavky.
Proto se nejčastěji objevuje ve spojitosti s bolavými klouby.
Rybí kolagen
Pokud ale chcete jít cestou celkového doplnění kolagenu a podpořit i své trávení, vlasy, pleť, vyzkoušejte rybí kolagen. Někdy se také označuje jako mořský kolagen.
Rybí kolagen se získává z kostí, kůží, ploutví a chrupavek ryb. Má oproti hovězímu a vepřovému několik výhod.
Za prvé ho tělo ho vstřebat 1,5krát účinněji.
A to z toho důvodu, že má ze všech typů kolagenu nejmenší velikost částic a také nejnižší molekulovou hmotnost.
Díky tomu může lépe procházet přes stěnu střeva do krve a odtud do všech částí těla.
Nejlepší je rybí, protože ho dokáže tělo nejlépe vstřebat.
Za druhé největší podíl v rybím kolagenu má typ I.
Je důležitý nejen pro klouby a kosti, ale pomáhá také udržovat pevnost a pružnost kůže, svalů, vazů, šlach, dásní, očí a vlasů.
Takže má všestrannější záběr.
Rybí kolagen s vitamínem C a kyselina hyaluronovou
Potravinový doplněk Modrý kolagen kombinuje rybí kolagen typu I s vitaminem C a kyselinou hyaluronovou pro maximální účinek.
Vitamín C je nezbytným pomocníkem při tvorbě kolagenu a může pomoci zlepšit jeho vstřebávání a účinnost v těle. Kromě toho působí jako antioxidant a pomáhá chránit buňky před poškozením volnými radikály, což může pomoci zlepšit zdraví pokožky, vlasů a nehtů.
Kyselina hyaluronová je v těle součástí kloubů, pojivových, pokožkových a nervových tkání. Hraje klíčovou roli v hydrataci a pružnosti. Ve spojení s kolagenem podporuje regeneraci buněk a zlepšuje celkovou strukturu pokožky. Kyselina hyaluronová také přispívá ke zdraví kloubů tím, že pomáhá udržovat jejich hladké pohyby a snižuje tření v chrupavkách.
Závěr
Kolagen je látka, která je důležitá prakticky pro každého z nás. Každý z nás o něj postupem času přichází.
Ale ne každý si uvědomuje, jaké důsledky jeho nedostatek má pro naše zdraví a spokojené stárnutí.
Je jasné, že vrásek nebo padajících vlasů si všimneme snadno. Jenže když nemáme kolagenu nedostatek, má to vliv i na naše tělo uvnitř.
Přitom kolagen je snadno dostupný a každý z nás si může najít tu svoji cestu. Ať už pomocí jídla na talíři, nebo nějakého doplňku s kolagenem. Těch je obrovské množství a každý si vybere.
Jak doplňujete kolagen vy?
Vyhledáváte stravu s kolagenem? Užíváte kolagenové doplňky? Nebo necháváte své tělo přirozeně stárnout?
Napsat komentář