Do třetice se chci věnovat zánětu, respektive potravinám, které ho ovlivňují.
Už jsme si představili koření, která pomáhají bojovat proti zánětům.
A také potraviny, které působí v těle protizánětlivě.
A dneska to bude naopak. Podíváme se na některé potraviny, které naopak mohou vznik chronických zánětů podporovat.
A konzumace většího množství těchto potravin neprospívá vašemu zdraví.
Některým z těchto potravin je snadné se vyhnout a vyřadit je ze svého jídelníčku.
U některých to ale tak jednoduché není.
Není to o tom, že už si nikdy nemůžete dát smažený řízek nebo kousek domácího uzeného od souseda.
To určitě ne. Vždycky je to o množství.
S každým soustem jídla buď zvyšujete nebo snižujete zánětlivé složky v těle.
Jestli chcete změnit rovnováhu ve svůj prospěch, tak se snažte začlenit do svého jídelníčku více protizánětlivých potravin. A naopak vyhýbat se takovým jídlům, o kterých je známo, že podporují záněty.
Pojďme si některé představit.
Přidané cukry
Cukry v potravinách můžeme rozdělit na takové, které se v nich přirozeně vyskytují. V ovoci, zelenině, mléce a neochucených mléčných výrobcích.
A pak cukry přidané, které výrobci do potravin přidávají. Většinou aby vylepšili jejich chuť.
A pokud si nepohlídáte množství cukru, které jíte, tak si zaděláváte na zdravotní problém.
Nadměrná konzumace přidaného cukru, totiž není dobrá pro naše zdraví.
Nejen že ničí zubní sklovinu, přispívá k obezitě, cukrovce.
Ale zvyšuje také riziko vzniku chronických zánětů v těle.
Cukru se nikdy úplně nevyhnete. Ani to není cílem.
Stačí se zamyslet nad tím, které potraviny, které běžně jíte nebo pijete, toho přidaného obsahují nejvíce. A ty omezit.
Věděli jste, že když si dáte po obědě 0,2 l skleničku koly, tak jste do sebe právě dostali 7 kostek cukru?
Rafinované sacharidy
Bílá mouka, bílá rýže, chléb a pečivo z bílé mouky.
To všechno jsou potraviny, nejsou vyrobeny z celých zrn a neobsahují tak vlákninu a další důležité látky, jako jejich celozrnné varianty. Pokud se totiž semele celé zrno, tak výsledná mouka obsahuje nejen vlákninu, otruby, klíčky. Ale i vitamíny a další tělu prospěšné látky.
Kombinace bílé mouky a přidaného cukru například v cukrovinkách, to je ta nejhorší možná kombinace pro vaše zdraví.
Nemluvím jen o obezitě.
Rafinované sacharidy v těle působí vlastně podobně jako přidaný cukr. Tím, že nic nezpomaluje jejich rozklad, rychle zvyšují hladinu cukru v krvi. Zvýšená hladina cukru v krvi vytváří zánětlivou reakci.
Nedovede si snídani bez pečiva představit? Sáhněte po celozrnném.
Stejně tak už dnes není problém sehnat celozrnné těstoviny.
Technicky zpracované rostlinné oleje
Řepkový olej, slunečnicový olej, rostlinný olej.
Tyto ale i další oleje obsahují velké množství Omega 6 mastných kyselin a málo Omega 3 mastné kyseliny.
Pro své zdraví potřebujeme oba druhy mastných kyselin. Ale ve vyváženém množství.
Nedostatek Omega 3 a naopak nadbytek Omega 6 je živnou půdou pro záněty.
Trans mastné kyseliny
Trans mastné kyseliny vznikají při průmyslovém ztužování tuků. A potom také když se tuky a oleje zahřívají na vysokou teplotu.
Najdete je v margarínech, trvanlivém pečivu, různých sušenkách a laskominkách. Ztužený tuk někteří výrobci přidávají do čokoládových polev. Hlavně v těch levnějších variantách.
Trans mastné kyseliny vznikají také při smažení pokrmů. Takže ani časté návštěvy fast foodů nejsou to pravé ořechové.
Nejsou dobré pro naše zdraví nejen proto, že zvyšují hodnoty „špatného cholesterolu“ (LDL) a snižují hodnotu toho „dobrého“(HDL).
Mohou také přispívat mimo jiné ke kardiovaskulárním onemocněním. A v neposlední řadě k zánětlivým reakcím ve vašem těle.
Mléko a mléčné výrobky
Mléko je asi nejkontroverznější potravina. Odborníci se mezi sebou přou, jestli je pro naše tělo přínosem, nebo naopak škodí.
Někteří proto doporučují se mu vyhýbat, jiní zase nedají dopustit na jeho nutriční hodnoty. Které bezesporu má.
Je pravda, že mléko je běžný alergen, který může spustit zánětlivé reakce v těle.
Nejčastěji různé kožní vyrážky, kopřivku, akné, nadýmání a problémy s trávením.
Pozor, je třeba ale rozlišovat mezi alergií na mléko a laktózovou intolerancí. Není to jedno a to samé. Oboje se sice týká mléka, ale příčiny i léčba jsou odlišné.
Takže je to spíš o tom, poslouchat své tělo. Zkusit mléko a mléčné výrobky na nějaký čas vysadit a sledovat svůj stav.
Průmyslově zpracované maso a uzeniny
Párky, klobásy, slaniny, ale i trvanlivé salámy, šunky.
WHO neboli Světová zdravotnická organizace řadí tyto potraviny jako nejčastější příčiny vzniku rakoviny tlustého střeva. A Česká republika ve statistice tohoto onemocnění je bohužel už dlouhá léta na předních příčkách.
Všechny tyto potraviny totiž obsahují velké množství soli dusitanů a dalších konzervačních látek.
Ty vedou k zánětlivým procesům.
Proto bychom uzeniny měli konzumovat jen výjimečně.
Alkohol
Dlouhodobá zvýšená konzumace alkoholu vede ke vzniku tzv. prostupného střeva.
Bakteriální toxiny prochází stěnou střeva, a dostávají se dále do organismu.
Vzniká tak zánět, který se šíří v těle a může poškodit vnitřní orgány, nejčastěji játra.
Glutamát, sladidla a další konzervační látky
Glutamát sodný, umělá sladidla a konzervační látky obecně.
Jsou to látky, které se do potravin přidávají při výrobě. Přidávají se do potravin aby se zvýraznila jejich chuť. Aby se prodloužila jejich trvanlivost.
Nejsou to ale látky, které se v jídle přirozeně vyskytují. Tím pádem je naše tělo nezná. A pokud je nezná, spustí obranou reakci. Zánět.
Snažte se proto vyhýbat všem potravinám, ve kterých jsou tyto látky přidané.
Uzeniny, trvanlivé potraviny, fast foodová jídla.
Jídlo jako palivo pro tělo
Když do svého plechového miláčka natankujete kvalitní benzín, odvděčí se vám nejen klidnou jízdou. Bude vám ale také dlouho sloužit.
A naopak. Pokud natankujete nekvalitní palivo, daleko nedojedete.
Stejné je to i s jídlem.
Pokud dáte svému tělu dostatek kvalitního jídla, které bude obsahovat všechno co potřebuje, odvděčí se vám.
Jestli chcete dlouho žít dlouhý a kvalitní život bez zbytečné bolesti a nemocí, zaměřte se na to, co jíte.
Až půjdete znovu na nákup, zastavte se. Zamyslete se nad každou položkou, kterou budete dávat do košíku.
Z čeho je vyrobena, co obsahuje. A jaký vliv má na vaše zdraví.
Pavlína Holubová says
Kurkumu užívám cca měsíc a půl, nevím zda má na mé kosti (kyčel) vliv užívání kurkumy, protože zároveň s ním jsem začala užívat kolagen, alavis, vitamín C, magnezium. Možná kombinace všeho mi pomohla k tomu, že chodím bez bolesti.
Petra Langová says
Děkuji za Váš komentář, paní Holubová,
máme už řadu pozitivních ohlasů na kurkumu v souvislosti se zánětem a bolestí kloubů.
Takže věřím, že svůj přínos má společně s kolagenem i dalšími doplňky.