Konec ledna je na dohled a venku je taková zima nezima.
Na horách sice napadl nějaký sníh, ale v nížinách je bohužel jen mlhavo, deštivo, občas poletuje nějaká sněhová vločka.
Takové počasí nahrává nejrůznějším virózám a nachlazení.
Pokud se jim chcete vyhnout, je potřeba podpořit svůj imunitní systém.
Protože jen díky silnému imunitnímu systému se Vám budou nejrůznější virózy vyhýbat obloukem.
Začínat s otužováním, na to teď není vhodná doba.
Teď se můžete soustředit hlavně na to, co jíte a pijete.
Protože už jste určitě slyšeli o tom, že zhruba 70 % imunity je ve Vašich střevech.
Takže výběrem vhodných jídel můžete přirozeně posilovat své zdraví.
Ale nejen jídlem.
Tady je 5 nápojů, které si můžete připravit pro zahřátí v těchto chladných dnech.
Některé možná znáte, některé jsou netradiční.
Každý z nich ale obsahuje nějakou složku, která podpoří Vaši imunitu.
Kurkumový čaj
Prvním z nich je kurkumový čaj.
Má poměrně hodně kořeněnou chuť, a na první ochutnání Vám může připadat ostrý.
V takovém případě do něj můžete přidat trochu mléka, které ho zjemní.
Co budete potřebovat
- 0,5 litr vody
- 2 lžičky kurkumy nebo 2 kapsle Zlatého Kurkuminu
- 1,5 lžičky skořice
- 0,5 lžičky černého pepře (pokud použijete Zlatý Kurkumin, už pepř nepřidávejte, je přímo v tobolce)
- med
Postup přípravy
Vodu dejte do rendlíku a přiveďte k varu.
Přidejte do ní kurkumu, skořici a černý pepř.
Zamíchejte a vypněte sporák.
Nechte 15 odstát. Poté přidejte med a doslaďte podle chuti.
Přes jemné sítko přeceďte a můžete pít.
Z tohoto množství uděláte dva šálky.
Punč s kurkumou a zázvorem
Punč je sice tradiční vánoční nápoj, ale připravit si ho můžete kdykoliv, když je venku sychravo.
Nejen že je plný ovoce, ale díky kurkumě a zázvoru totiž krásně prohřeje a posílí Vaši imunitu.
Co budete potřebovat
- 2 pomeranče oloupané a nakrájené na kostičky
- 2 jablka nakrájená na kostičky
- 2 mandarinky oloupané a nakrájené na kostičky
- šťávu ze dvou pomerančů
- šťávu z jednoho citronu
- zázvor (1-2 cm velký kousek)
- kurkumu (2 cm čerstvého kořene, nebo 1,5 lžičky sušené), nebo 3 kapsle Zlatého Kurkuminu
- 1 kousek celé skořice
- 5 hřebíčků
- 1 badyán
- 1,5 l vody
- 2 sáčky ovocného čaje
- med na oslazení (každý si dá podle chuti)
- rum (pokud se rozhodnete pro alko variantu)
Postup přípravy
Nejprve si připravíme odvar z koření, ovocný čaj a nakrájené ovoce. Pak to všechno smícháme dohromady.
Do rendlíku nalijte 0,5 l vody, a přidejte veškeré koření (skořici, hřebíček a badyán) a nechte asi 30 minut vařit.
Po třiceti minutách přidejte zázvor nakrájený na plátky a kurkumu. Celé znovu ještě alespoň 10 minut povařte.
Nechte stát a odložte stranou.
Uvařte 1 litr vody a přidejte do ní sáčky s ovocným čajem.
A teď už jdeme míchat.
Vezměte si větší nádobu na punč, dejte do ní nakrájené ovoce, pomerančovou a citronovou šťávu, zalijte vlažným čajem a přidejte i vodu z rendlíku s kořením, kurkumou a zázvorem.
Zamíchejte, ochutnejte a doslaďte medem podle chuti.
V případě, že budete chtít alkoholickou variantu, přidejte ještě rum. Množství opět záleží na chuti.
Kurkumovo – zázvorový čaj s citronem
Dalším receptem je opět čaj s kurkumou, ale tentokrát doplněný ještě zázvorem a citronem.
Zázvor, citron a kurkuma dávají dohromady nabitou kombinaci, pokud bojujete s nějakou virózou nebo se jí naopak chcete vyhnout.
Co budete potřebovat
- 1 citron
- 100 g zázvoru
- 1,5 lžičky mleté kurkumy nebo 3 kapsle Zlatého Kurkuminu
- 1 tyčinku celé skořice
- 10 kuliček černého pepře (pokud použijete Zlatý Kurkumin, vynechte)
- 1,5 litru vody
Postup přípravy
Citron nakrájejte na kostičky. Pokud máte s neošetřenou kůrou, můžete ho nechat celý, v opačném případě oloupejte.
Zázvor také oloupejte a nakrájejte na plátky.
Vezměte rendlík, do kterého nalejte 1,5 litru vody, přidejte citron, zázvor, kurkumu, celý pepř a skořici.
Přiveďte k varu a nechte vařit ještě asi 2 minuty.
Pak vypněte plamen a nechte lehce zchladnout.
Přeceďte přes drobné sítko a můžete pít.
Pokud chcete mít čaj silnější, nechte čaj po vynutí louhovat déle. A teprve pak sceďte. Čím déle budete čaj louhovat, tím bude silnější.
Takže záleží na Vaší chuti.
Horký nápoj ze zázvoru a jablečného octa
Na první pohled možná netradiční recept, ale určitě se díky svému složení mezi naše recepty hodí.
Jablečný ocet obsahuje zdravé bakterie a prebiotika, která posilují imunitu.
A pak také zázvor, který obsahuje seskviterpeny, které chrání tělo před viry a bakteriemi.
Co budete potřebovat
- 0,5 vody
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 1 polévkou lžíci jablečného octa
- med
Postup přípravy
Vodu přiveďte k varu a nalijte do hrnku.
Přidejte oloupaný zázvor. Ten můžete buď nakrájet na jemné plátky nebo nastrouhat.
Nechte 5 minut louhovat.
Pak můžete buď přecedit, nebo zázvor nechat a přidejte 1 polévkovou lžíci jablečného octa.
Nakonec doslaďte medem podle chuti.
Zlaté mléko
Nemůžeme vynechat ani Zlaté mléko.
Díky kurkumě má totiž širokou škálu benefitů pro naše zdraví.
Tady je 12 důvodů, proč byste si ho měli určitě uvařit.
- Je doslova nabité antioxidanty
- Pomáhá snižovat záněty a bolesti kloubů
- Je skvělou prevencí srdečních chorob
- Pomáhá snižovat cukr v krvi
- Pomáhá zlepšit paměť
- Je skvělou prevencí rakoviny
- Postará se o lepší pleť
- Má antibakteriální účinky
- Budete se Vám lépe trávit
- Obsahuje vápník a vitamín D
- Pomáhá detoxikovat tělo
- Je to skvělý pomocník při hubnutí
Co budete potřebovat
- 1 hrnek plnotučného mléka (kravské můžete nahradit i kokosovým nebo mandlovým)
- 1 lžičku mleté kurkumy nebo 2 kapsle Zlatého kurkuminu nebo kousek čerstvé kurkumy
- 1/4 lžičky mletého pepře
- 1/2 lžičky kvalitního sezamového, mandlového nebo kokosového oleje nebo lžičku másla
- podle můžete ochutit medem, skořicí, nebo vanilkou
Postup přípravy
Použijte rendlík, do kterého nalijte mléko.
Přidejte lžičku mleté kurkumy nebo dvě kapsle Zlatého kurkuminu. Pokud máte čerstvý kořen kurkumy, použijte kousek a nakrájejte jej na plátky.
Pokud nepoužíváte Zlatý kurkumin, který pepř obsahuje, přidejte 1/4 lžičky mletého pepře. Pepř zvyšuje vstřebatelnost kurkumy, takže to je ingredience, kterou byste rozhodně neměli vynechat.
Zamíchejte a na mírném plameni táhněte alespoň 10 minut.
Poté z plotny stáhněte a nechte trochu vychladnout.
Pokud budete chtít zlaté mléko pro lepší chuť osladit medem, není vhodné to dávat přímo do horkého nápoje. Zbytečně byste „zničili“ prospěšné látky, které jsou v medu obsažené.
Kromě medu můžete výsledný nápoj dochutit skořicí, vanilkou, nebo něčím jiným, co vám chutná a zlaté mléko ozvláštní.
Na zdraví …
To bylo 5 receptů, které Vás v chladných dnech nejen zahřejí.
Díky ingrediencím, které obsahují mají pozitivní vliv i na imunitu a zdraví obecně.
Ať už je to med, zázvor, kurkuma, jablečný ocet, citron, skořice nebo hřebíček.
Uvařit si je můžete nejen jako prevenci, ale i pokud už nějakou virózu máte.
Máte nějaký svůj osvědčený životabudič? Podělte se o něj v komentářích.
Napsat komentář